KWAME BINEA SHAKEDOWN – ROOTS ROCK ‘N’ UNIVERSAL LOVE

Als we Kwame Binea op de hoes van zijn eerste full-cd zien staan met zijn aan Bob Marley herinnerende dreadlocks, is de eerste gedachte die bij ons opkomt dat we een reggaeplaat in handen hebben gekregen. Maar de albumtitel “Roots Rock ‘n’ Universal Love” laat dan toch ook weer vermoeden dat er misschien toch meer rockmuziek op dit schijfje zal te horen zijn.

Nieuwsgierig als we zijn hebben we de cd dan maar in de stereo geplaatst en op ‘start’ geduwd om kennis te maken met de tien nummers die deze New Yorkse muzikant op zijn debuutalbum heeft samengebracht. Al gauw blijkt dat deze uit Ghanese ouders in West London geboren Kwame Binea voor een mix van funk, rock en soulmuziek heeft gekozen voor het album dat hij onder de groepsnaam ‘Kwame Binea Shakedown’ heeft uitgebracht. In de plaats van reggae zit er zelfs meer folk en blues in de songs op deze plaat verwerkt.

De live optredens van deze formatie brengen een podium vol met topmuzikanten samen. Naast gitarist Justin Wilcox en zanger Kwame Binea staan bassist Phil Bassaragh, gitarist Art Vanterpool en drummer Medley Shabazz mee op het podium als permanente leden van ‘Kwame Binea Shakedown’. Af en toe komen daar ook nog eens twee blazers bij in de vorm van Brian Varneke op trompet en Kengo Yamada op saxofoon.

Gitarist Justin Wilcox is één van de belangrijkste bandleden die daarnaast ook met Kwame Binea heeft meegeschreven aan de meeste songs die op ”Roots Rock ‘n’ Universal Love” staan. Enkel “Love Surreal” dat de band samen brengt met Vernon Reid, werd door deze frontman van de Amerikaanse rockformatie ‘Living Colour’ geschreven. Daarnaast is de song “Universal Love” (zie video) een cover van één van de grootste hits van reggaester Jimmy Cliff uit diens in 1978 verschenen album “Give Thanks”.

Kwame Binea zegt van zichzelf dat hij met zijn muziek voornamelijk vrede, liefde en positivisme wil uitstralen en daar slaagt hij wonderwel in met de nummers op deze cd. Die begint met het soulvolle “Ain’t Your Woman” en gaat verder met het funky, aan Al Jarreau herinnerende “Far Away”. Daarna wordt het meer rockende “Setting Sun” en het samen met Vernon Reid gebrachte “Love Surreal” aangeboden.

“Mona Lisa” en “In Your Eyes” verenigen nog eens rock en soul en laten de muzikale diversiteit van deze formatie opnieuw centraal staan schitteren. Pas bij de door een blazerssectie gedomineerde soulballad “Back To You” horen we reggae-invloeden in een song die ons aan werk van Jack Johnson doet denken. Maar bij “World On Fire” slaat dat weer helemaal om naar de rocksound à la ‘E Street Band’ en James Brown herleeft meteen daarna in het funky soulnummer “John James Poe”.

Verscheidenheid troef dus, op deze eerste volwaardige plaat van ‘Kwame Binea Shakedown’, een soul-, funk- en rockformatie rond een zeer getalenteerde zanger en songschrijver die we vermoedelijk ook in de volgende jaren nog wel een paar keer zullen tegenkomen als zijn volgende albums worden gereleased. Deze door Vernon Reid geproduceerde plaat was voor ons alleszins een zeer aangename verrassing die naar meer toekomstig werk van deze New Yorkse band doet verlangen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: 7D Media

video