THE DUSTAPHONICS – JOHNNY & BO

 

‘The Dustaphonics’ is een rockabilly- en rock’n’roll-formatie die in 2008 het levenslicht zag in Londen toen de Japans- Amerikaanse actrice Tura Satana aan DJ Healer Selecta vroeg om muziek te gaan schrijven en opnemen voor haar volgende film. Tura Satana speelde in de jaren ’60 in enkele bekende cultfilms waarvan “Faster, Pussycat! Kill! Kill!” de bekendste zal zijn, naast de science-fiction horrorfilm “The Astro-Zombies”. Bovendien werd ze ook ooit ten huwelijk gevraagd door Elvis Presley, maar dat liep uit op een weigering waar ze later nooit spijt van heeft gekregen. Op 4 februari 2011 stierf ze op 72-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval.

Anno 2017 zijn ‘The Dustaphonics’ vooral een R&B-, punkrock- en surf-rock’n’roll-formatie die recent een nieuwe plaat onder de titel “Johnny & Bo” hebben uitgebracht onder de vakkundige leiding van de Londense producer, gitarist en componist Yvan Serrano, aka de eerder vermelde ‘DJ Healer Selecta’. De albumtitel moet gezien worden als een hommage aan twee grote muzikale gitaarhelden van Serrano: punkrocker Johnny Ramone en bluesicoon Bo Diddley.

Negen van de elf tracks op dit album werden door Yvan Serrano zelf gecomponeerd, alleen of in een samenwerkingsverband met enkele collega-songschrijvers. De overige twee tracks zijn covers van “Gangsters”, de ska-klassieker uit 1979 van ‘The Specials’ en van “I’m Hurting”, een song die door Ike Turner werd geschreven en in 1961 een hitsingletje was voor Billy Gales. Het nummer werd later trouwens ook nog eens opgenomen door ‘Ike & Tina Turner’.

In de song “Johnny & Bo” (zie audio video) brengen ‘The Dustaphonics” een muzikaal eerbetoon aan Johnny Ramone en Bo Diddley. Het zangwerk dat vroeger door Tura Satana werd uitgevoerd, is in de meeste nummers op deze plaat van ‘The Dustaphonics’ voor rekening van de Engelse zangeres Hayley Red, terwijl de zangpartij voor de tracks “Listen To The Showman Twang” en “Tura Satana Tribute Song” door Aina Roxx wordt uitgevoerd en Kay Elizabeth de microfoon mocht hanteren bij “Gangsters”.

Het nummer “You Don’t Love Me Anymore” krijgen we in twee verschillende versies aangeboden op deze plaat, telkens wel op topsnelheid en punkgewijs gebracht, maar de tweede versie werd rijkelijk voorzien van de sound van een heuse blazerssectie. Ter afsluiting neemt Yvan Serrano zelf de gitaar ter hand voor het wat rustigere instrumentaaltje “Love Jinx” en hij creëert zo een mooi en waardig einde aan dit opzwepende album.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Catty Town Records
distr.: Rhythm Bomb Records

video