CHASTITY BROWN – SILHOUETTE OF SIRENS

 

Ondanks een aantal hele goede platen, haar debuut "Do the Best You Can" uit 2007 en haar vorig album "Back-Road Highways" uit 2012 als voorlopige hoogtepunten is de Amerikaanse Chastity Brown helaas nog altijd niet wereldberoemd. Als gerechtigheid bestaat wordt ze dit alsnog met het nu verschenen "Silhouette of Sirens", want wat is ook dit weer een overtuigende plaat.

Geboren in Tennessee speelde zij saxofoon en drums in de kerk alvorens haar eigen songs te gaan schrijven. Ze verhuisde in 2006 naar Minneapolis, nam vier albums op waaronder de twee niet vermelde "Sankofa" (2009) en "High Noon Teeth" (2010) en trekt regelmatig door de VS en Europa. Haar muziek is beïnvloed door gospel, soul en jazz en weet deze verschillende genres op een zeer bijzondere manier met elkaar te verbinden. Chastity heeft daarbij de stem van een jonge blues-muzikante, en haar eigen bloedmooie liedjes staan als een huis. Het klinkt dan allemaal als de stem van een blueszangeres uit de 78 toerentijd.

Ook op "Silhouette of Sirens" kan Chastity zich weer met speels gemak meten met de betere soulzangeressen van het moment en die uit het verleden. Chastity beschikt over een stemgeluid dat afwisselend doet denken aan Aretha Franklin, Joan Armatrading, Bonnie Raitt en Tracy Chapman, maar ook iets eigens heeft. Een buitengewoon doorleefd stemgeluid dat garant staat voor kippenvel. Een optreden in Later… With Jools Holland betekent doorgaans dat je als artiest in de lift zit. Dat geldt zeker voor Chastity Brown, voor wie de uitnodiging van het veelbekeken BBC-programma een bevestiging is van haar opmars.

Bijgestaan door bevriende topmuzikanten heeft Chastity haar meest veelzijdige plaat tot dusver gemaakt. "Silhouette of Sirens" bevat invloeden uit de countrysoul, folkblues, en gospel, maar klinkt desondanks zeer consistent. Op zich niet verwonderlijk, want met de emotievolle stem van Chastity Brown zou zelfs een Vlaamse smartlap nog fantastisch klinken. Zeker is dat op deze plaat Chastity alweer laat zien hoe Americana moet klinken. En dat doet ze in tien uitstekende songs waarbij het tempo mooi wordt afgewisseld. Vooral in de zachte ballads laat ze zien wat ze nog in haar mars heeft. Daarin laat ze namelijk haar kwetsbare, intieme stemgeluid het werk doen.

"Silhouette of Sirens" is een plaat waarop eigenlijk alles klopt. Op het hele album is speelplezier trouwens ook de rode draad. Op sommige songs spatten de vonken er gewoon van af. En zo hebben we het graag. De zang is van een bijna griezelig hoog niveau, de muzikanten spelen de sterren van de hemel, de productie is doeltreffend en de songs van Chastity Brown zijn zonder uitzondering aansprekend. Tegelijkertijd klinkt "Silhouette of Sirens" losjes en ontspannen. Persoonlijk hoor ik Chastity het liefst in wat meer ingetogen songs, als het wanhopige "Whisper" en het op piano en strijkers gebouwde "My Stone", maar ook de wat meer uitbundige tracks als het openende "Drive Slow", het dreigende "Carried Away" en het al langer bekende "Colorado" op zelfs het meer bluesy "Lies" weten ons diep te raken.

"Silhouette of Sirens" is een zoveelste meesterwerk van Chastity Brown. Een conclusie waarover we na het beluisteren van deze prima plaat niet lang moesten nadenken. Een volstrekt tijdloze soulplaat van een ongekend hoog niveau. De hoogste tijd dus om deze geweldige zangeres in veel bredere kring te omarmen.

 


Artiest info
Website  
 

label : Red House Records
distr. Music and Words
info: Hans Broere Promotion

video