DAN STEVENS – RUNNIN’ THE BACKROADSIn 2012 maakten we bij ‘Rootstime’ kennis met de Amerikaanse singer-songwriter Dan Stevens uit Saint Petersburg, Florida via zijn tweede album “My Life Of Adventure” dat toen volgde op zijn debuutalbum “Rearview Mirrors” uit 2010. Deze country- en Americana-liedjes zingende artiest bracht vorig jaar ook nog een derde plaat op de markt die “Angels In The Sand” als titel kreeg en ook op een lovende recensie op deze pagina’s kon rekenen.

Amper één jaartje later is er alweer een nieuwe plaat van Dan Stevens verschenen: “Runnin’ The Backroads” is een album met dertien nieuwe liedjes van deze vaak met betekenisvolle teksten werkende muzikant. Dan Stevens heeft een heel arsenaal aan gastmuzikanten in de studio uitgenodigd om deze songs samen met hem op te nemen. Enkele namen van zulke instrumentalisten zijn die van fiddler Jason Thomas, pedal steelgitarist Wally Murphy, banjo-expert Josh Ellis en accordeonist Joel Guzman.

Op dit vierde soloalbum gaat Dan Stevens gewoon verder op de bij vorige platen al ingeslagen weg. Verhalende songs die op een countrydeuntje geplaatst worden is dan ook het handelsmerk van deze troubadour. Hij opent met een vrij traditioneel klinkende countrysong in “Crush Hour Traffic” met een knap instrumentaal stukje op viool en met de later nog vaak opduikende banjo in een belangrijke rol. “Another Sad Country Tale” is exact wat de songtitel aangeeft en ook hier is de ‘clawhammer’-banjo alweer het nadrukkelijkst te horen instrument.

“Cell 13” is een nummer waarin Dan Stevens een waar gebeurd verhaal vertelt over hoe hij in 1975 in de gevangenis is beland na een gevecht met een paar cowboys tijdens een ‘American Football’-wedstrijd. De inspiratie voor het nummer “I Drink Gin” kwam van een pianist uit New Orleans die tijdens zijn optreden de indruk wekte dat hij tussen elk gespeeld nummer een groot glas water dronk, maar later bleek het om pure gin te gaan.

In “Blair Mountain” geeft Dan Stevens uiting aan zijn sociale engagement door te zingen over het behoeden van de vernietiging van die berg voor het bovenhalen van kolen, omdat er in het verleden hard gevochten werd voor de rechten van arbeiders en de berg eigenlijk als een historisch monument zou moeten worden geklasseerd. Ook “The Ballad Of Little Billy” is een waargebeurd verhaal over een man die iemand had vermoord, maar die in de seventies Dan Stevens’ hachje heeft gered door een overval op hem te voorkomen.

“Jerry Rubin” is een nummer over de Amerikaanse vredesactivist en sociaal geëngageerde man die zich tot ieders verbazing verlaagde tot het commercieel promoten van zijn opgerichte koekjesbedrijf. Accordeonist Joel Guzman neemt de hoofdrol voor zijn rekening in het naar Tex-Mex neigende nummer “Viagra Con Dios”. “Hey Uncle Sam (It’s My Opinion)” is zijn protestsong over alles wat er in zijn thuisland sinds meerdere decennia allemaal fout loopt en “New Bedford” is een oprechte ode aan de hard werkende vissersgemeenschap en hun moeilijke privéleven waarin het onderhouden van relaties haast onmogelijk lijkt te zijn.

“The Proposal” gaat over een huwelijksaanzoek en is een liefdesliedje dat Dan Stevens voor zijn vrouw schreef, maar ook voor zijn in het huwelijksbootje stappende petekind. Dit album wordt afgesloten met het nummer “When Jesus Sang His Songs For Us” waarin hij alle bestaande religies een veeg uit de pan geeft omdat ze haast allemaal bereid zijn om andersgezinden te doden in naam van hun godsdienst zodat ze hun gelijk kunnen halen.

“Runnin’ The Backroads” is alweer een plaat geworden waarin Dan Stevens de luisteraar vooral wil aanzetten tot nadenken en reflecteren over de dingen des levens. De songs met inhoud die op deze cd staan, zorgen er voor dat je even stil staat bij de eenvoudige gebeurtenissen die we allemaal wel eens tegenkomen in ons bestaan. Dat is het ultieme doel van deze artiest en daar is hij dan met deze nieuwe plaat ook weer met grote onderscheiding in geslaagd.

(valsam)


10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: DAN STEVENS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Gatorbone Records

video