PAU BRASIL / ENSEMBLE SP / RENATO BRAZ - VILLA-LOBOS SUPERSTAR

Componist (cellist) Heitor Villa-Lobos (1887-1959) is in Brazilië tegenwoordig een soort van icoon, van een publiek park tot een cultureel centrum, van een muziekfestival tot een winkelcentrum, overal wordt zijn naam gebruikt als het gaat om het duiden van kwaliteit, veelomvattendheid en exclusiviteit, hij komt uit het volk en hij spreekt als zodanig iedereen aan. Een ongewone held, een gigant in de klassieke muziek in een land waar deze muziek een bescheiden rol speelt in culturele kringen.

De Braziliaanse jazzgroep Pau Brasil heeft al een tijd niets van zich laten horen, hier zijn ze terug met een ode aan Villa-Lobos, zij worden ondersteund door het strijkkwartet Ensemble SP en zanger Renato Braz. De klassieke composities van Villa-Lobos krijgen hier niet een soort kamermuziekvertolking, er is wel degelijk sprake van jazz in de ware zin des woords, dat begint al in het tweede nummer de Cantiga uit de Bachianas Brasilieras nr. 4. De hele cd ademt een sfeer van een vloeiende samenhang tussen klassiek, folk en jazz, het klinkt allemaal logisch en absoluut niet geforceerd, zonder enige frictie tussen origineel en uitvoering. Pau Brasil bestaat uit de muzikanten Teco Cardoso (div. saxofoons), Nelson Ayres (pno), Rodolfo Stroeter (bs), Paulo Bellinati (gtr) en Ricardo Mosca (drs), het strijkkwartet SP heeft de volgende bezetting ; Betina Stegman (viool), Nelson Rios (viool), Marcelo Jaffé (altviool) en Bob Suetholz (cello).

Het geluid van het kwintet Pau Brasil zit gegoten als een jas rond de tedere en melancholieke klanken van de melodieën die Villa-Lobos heeft gecomponeerd. Hij schreef ook een aantel zangnummers waarvan hier zijn beroemde “Morinha” en ook “Cair Da Tarde” met een nieuwe tekst van Dora Vasconcelos worden vertolkt door Renato Braz. Om eerlijk te zijn was ik niet echt op de hoogte van het werk van Villa-Lobos, de naam was bekend maar een echte herkenning was er niet, dit is een heel verleidelijke uitdaging om mij daar meer in te verdiepen. Deze cd is al talloze keren afgespeeld en het blijft boeiend en vooral rustgevend zonder ook maar een moment slaapverwekkend te worden. Het blijft vooral typische Braziliaanse muziek, het heeft een klassiek karakter maar dan wel Zuid-Amerikaans, nergens is hier de strengheid of bijna religieuze sereniteit van de Europese klassieken te herkennen. Melodieus, melancholiek en ook vrolijkheid dat is de uitstraling van deze muziek, zeker in de jazzy uitvoering van Pau Brasil &Co.

Puur genieten, deze schijf, prima synthese tussen klassiek en jazz !

Jan van Leersum.

 


Artiest info
Website  
 

Label : Stunt Rec.
Distr. : New Arts Int.

video