RUSSELL JOSLIN – HEY MATHEMATICIAN

We kunnen hier niet bevestigen dat het wiskundig allemaal wel klopt op de nieuwe plaat van de 33-jarige Britse singer-songwriter Russell Joslin. Maar een conclusie die we hier bij aanvang van deze recensie wel al kunnen meegeven, is dat zijn eind augustus op de markt verschijnende vierde album “Hey Mathematician” een leuke plaat is geworden met veertien tracks die elk best genietbaar worden aangeboden.

De alternatieve folk- en rockliedjes die hij allemaal zelf van zowel tekst als muziek heeft voorzien, werden op dit album gebundeld en als opvolger voor zijn twee jaar geleden verschenen plaat “Harlequins” klaargestoomd. Qua inspiratie voor zijn songs zoekt Russell Joslin niet verder dan in zijn eigen omgeving en zijn dagelijkse leefwereld.

Hoewel haar naam niet vooraan op het cd-hoesje staat vermeld, is de prominente rol van zijn lieftallige Australische vriendin Sarah McCaig op dit album niet te verwaarlozen. Ze vormt namelijk het onderwerp van enkele liedjes en ze zingt met Russell Joslin mee op de helft van de nummers die op “Hey Mathematician” staan. Zo ook op het nummer “Shackles”, de eerste single die uit deze plaat werd getrokken en de song die we u ter kennismaking op video meegeven.

Naast enkele liefdesliedjes die niet altijd een even rooskleurig verhaal vertellen, brengt Russell Joslin met o.a. “Elevate Me (Smoke)”, “Shipwreck”, “We Are 40 Now”, “Cruel Ministry”, “The Blocks Of St. Lukes” en “If I Die A Tory” ook enkele sociaal geëngageerde nummers. Daarin rebelleert hij tegen de politieke klasse in zijn thuisland en tegen de mistoestanden die blijkbaar ingebed en sociaal aanvaard lijken te zijn in het actuele leven van de Britten.

Wat meer beklijvend wordt het trouwens ook een paar keer in o.a. “Billy’s Funeral”, “Water For Blood”, “Shackles”, “Early Woman” en het aan werk van de Amerikaanse indie rockgroep ‘The Decemberists’ herinnerende “Mother”. Het akoestische nummer “Doves May Fly” en een ‘hidden track’ waarvan we u de titel schuldig moeten blijven, zijn de gepaste afsluiters van dit album waarin de songs zowel liefde als woede en angst uitstralen.

Dit album werd in diverse Londense studio’s opgenomen en werd mogelijk gemaakt dankzij een ‘crowdfunding’-project dat er moest voor zorgen dat de hierbij gemaakte kosten konden worden betaald. Het is toch nog altijd een beetje jammer dat hedendaags muzikaal talent eerst tot deze bedelstaf veroordeeld is geworden, vooraleer ze hun creatief werk op een plaat kunnen plaatsen.

(valsam)
“The 4th record ‘Hey Mathematician’ from the London based singer-songwriter Russell Joslin contains 14 alternative folk tracks. They combine social engagement with pure love songs, of which the latter were merely meant for Sarah McCaig, his partner-in-crime and the love-of-his-life. She provides harmony vocals on 50% of the tracks on this album that balances gently between protest songs and emotional declarations of eternal love.“ – www.rootstime.be

CD-RELEASE: 21 AUGUSTUS 2017

 

 

 


Artiest info
Website  
 

Info: Hemifran

video