RICHARD THOMPSON – ACOUSTIC CLASSICS VOL. II

 


Voor zijn verdienstelijke bijdrage aan de ontwikkeling van de Britse folkmuziek kreeg de nu 68-jarige Engelse folkzanger, songschrijver en virtuoos gitarist Richard Thompson in 2011 de eretitel van ‘Officer Of The Order Of The British Empire’ (OBE) en in datzelfde jaar kreeg hij ook nog een eredoctoraat aan de universiteit van Aberdeen.

Als één van de oprichters van de legendarische folkformatie ‘Fairport Convention’ in 1967 kon hij zonder twijfel aanspraak maken op deze twee beloningen voor zijn indrukwekkende carrière, die na de split van de groep in 1979 gewoon verder ging als duo-performer naast zijn toenmalige echtgenote Linda Thompson (née als Linda Peters), en die nadien vooral als soloartiest tot grote successen heeft geleid.

Zijn discografie leest als een boek met meer dan 25 soloalbums en zijn songs werden ontelbare keren gecoverd door grote sterren als Bonnie Raitt, Elvis Costello, Mary Black, Nanci Griffith, ‘Los Lobos’, ‘R.E.M.’, David Byrne, Shawn Colvin, Maria McKee en nog vele anderen. Al van in het begin van de jaren ’90 speelde Richard Thompson vaak akoestische sets met enkel zijn ‘Lowden’-gitaar omgord en zijn fantastische gitaarspel leverde hem een meer dan terechte nominatie op bij de door het ‘Rolling Stone Magazine’ opgestelde lijst van de 20 grootste gitaristen aller tijden.

Hoe goed Richard Thompson wel is op zijn akoestische gitaar konden we in 2014 als eens beluisteren op zijn album “Acoustic Classics” waarop hij nummers uit een periode van meer dan 40 jaar uit zijn indrukwekkende songboek selecteerde om ze op een geheel akoestische wijze opnieuw op te nemen. In 2015 was er dan ook nog een reguliere nieuwe soloplaat met “Still”, geproduceerd door ‘Wilco’-frontman Jeff Tweedy.

In augustus 2017 zal een tweede geheel akoestische plaat van Richard Thompson verschijnen onder de voor de hand liggende titel “Acoustic Classics II”. Deze keer selecteerde hij veertien andere songs uit zijn rijke repertoire, liedjes die hij weer met enkele akoestische gitaar in de begeleiding brengt en die door deze aanpak soms een heel andere aankleding hebben gekregen.

Als smaakmaker hebben we op de video bij deze recensie de originele versie van het nummer “Why Must I Plead?” uit zijn album “Rumor And Sigh” uit 1991 toegevoegd. We zullen hier dan ook niet verder in detail treden, maar de hieronder opgenomen tracklijst zal u wellicht voldoende nieuwsgierig maken om binnenkort naar deze alweer indrukwekkende plaat van Richard Thompson te gaan luisteren en ze in uw eigen cd-collectie op te nemen.

(valsam)Track Listing

1. She Twists The Knife Again
2. The Ghost Of You Walks
3. Genesis Hall
4. Jet Plane In A Rocking Chair
5. A Heart Needs A Home
6. Pharaoh
7. Gethsemane
8. Devonside
9. Meet On The Ledge
10. Keep Your Distance
11. Bathsheba Smiles
12. Crazy Man Michael
13. Guns Are The Tongues
14. Why Must I Plead?

Artiest info
Website  
 

Label: Beeswing Records / Proper Records

video