MO AL JAZ AND FRIENDS - THE BLUES OF LITTLE WALTER

Marion Walter Jacobs aka Little Walter werd geboren in Marksville (1 mei 1930), Louisiana, en groeide op in Alexandria, Louisiana. Nadat hij op 12-jarige leeftijd school verliet, zwierf hij rond door de Verenigde Staten als straatmuzikant en vervulde kleine baantjes. Hij speelde met onder andere met Sonny Boy Williamson II, Sunnyland Slim en Honeyboy Edwards. Gearriveerd in Chicago, 1945, vond Walter werk als gitarist, hoewel hij ook de nodige aandacht kreeg vanwege zijn talent voor de mondharmonica. Volgens bluesartiest Floyd Jones was Little Walter's eerste opname hetzelfde jaar. Het was een niet uitgegeven demo-opname, waar hij Jones begeleidde op gitaar. Little Walter raakte gefrustreerd vanwege het feit dat de gitaar tijdens sommige nummers te sterk naar voren kwam en het mondharmonicageluid onderdrukte. Hij gebruikte daarom een microfoon die hij aansloot op een gitaarversterker. Little Walter onderscheidde zich van zijn toentertijd medemondharmonicaspelers als Sonny Boy Williamson I en Snooky Pryor door zijn eigen timbre, gevormd door onder andere gitaarversterkers te gebruiken.

Little Walter's eerste uitgegeven opname was in 1947, onder het label Ora-Nelle. In 1948 voegde Little Walter zich bij Muddy Waters' band en vanaf 1950 speelde hij mee met deze band voor Chess Records. Als gitarist heeft Little Walter ook opnames gemaakt onder het label Parkway, met Muddy Waters en Baby Face Leroy Foster. Ook ondersteunde hij pianist Eddie Ware muzikaal met zijn gitaar tijdens opnamesessies. Little Walter's eigen populariteit steeg aanzienlijk toen hij zijn eigen geschreven nummer uitbracht: "Juke", voor Checker Records, in 1952. Het werd een grote instrumentale hit. Het stond maar liefst acht weken op #1 in de Billboard magazine R&B charts. Het nummer is ook opgenomen in The Rock and Roll Hall of Fame's 500 Songs that Shaped Rock and Roll. Ook werd het nummer opgenomen in de Grammy Awards Hall of Fame.

Little Walter bleef nummers uitgeven: tussen 1952 en 1958 en scoorde zelfs 14 toptien-hits in de Billboard R&B charts, waaronder twee #1-hits. Ook als sideman was hij actief. Op de mondharmonica begeleidde hij muzikaal onder andere Jimmy Rogers, John Brim, Rocky Fuller, Memphis Minnie, The Coronets, Johnny Shines, Floyd Jones, Bo Diddley, Shel Silverstein, Otis Rush, Johnny Young en Robert Nighthawk. Little Walter tourde tweemaal door Europa, waar van verschillende concerten opnames zijn gemaakt en later op dvd zijn verschenen.

Little Walter was een alcoholist en stond bekend om zijn slecht humeur, wat nu en dan tot ruzies leidde. Een paar maanden na zijn tweede tour door Europa raakte hij verzeild in een gevecht nadat hij een korte pauze nam na een optreden in Chicago. Hij raakte gewond en stierf die nacht in zijn slaap in het appartement van zijn vriendin. De officiƫle overlijdensakte luidde dat de oorzaak van zijn dood een trombose was. Little Walter werd op 22 februari 1968 begraven op de begraafplaats St. Mary's Cemetery, in Evergreen Park.

Little Walter Jacobs was misschien wel de meest invloedrijke blues harmonica speler aller tijden en is dit steeds nog. Dit album is dan ook een eerlijke en oprechte ode aan deze legendarische bluesman en zijn muziek, gebracht door veteraan en Fransman Mo Al Jaz. Hij doet dit samen met gitarist Dexter Shaw, zijn dochter Francesca op bas en drummer Robert Pokorny, een mooi old-school blues combo dat soms nog ondersteuning krijgt van gitarist David Imir.

Mo Al Jaz is een bekende Franse mondharmonicaspeler en heeft al meerdere albums op zijn naam staan. Zijn accent is misschien wel hier en daar hoorbaar, maar als hij zijn harp blaast is dit natuurlijk niet hoorbaar, getuige meteen de opener, het instrumentale "Off The Wall". Verder op de plaat klinken de songs alsof ze in de jaren '50 opgenomen zijn in de Chess studio's van Chicago. Mo wilde altijd al een eerbetoon aan zijn bluesheld opnemen en daarin is hij met dit album dan ook met verve geslaagd. Geniet gewoon van deze plaat met als afsluiters de alternatieve versies van 'Off The Wall' en "My Babe". Dit laatste nummer is denkelijk wel het meest gecoverde nummer van Little Walter, maar de twee versies op deze plaat zijn gewoon indrukwekkend gebracht.

 


Tracklist
1. Off The Wall (00:00)
2. Aw'h Baby (00:00)
3. I've Had My Fun (00:00)
4. It Ain't Right (00:00)
5. My Babe (00:00)
6. Last Night (00:00)
7. It's Too Late Brother (00:00)
8. Blues With A Feeling (00:00)
9. Nobody But You (00:00)
10. Tell Me Mama (00:00)
11. Off The Wall (Alternate) (00:00)
12. My Babe (Alternate) (00:00)

Artiest info
   
 

label: Broken Silence
distr.: Rhythm Bomb Records

video