THE PALADINS - NEW WORLD

The Paladins uit San Diego, Californië is één van de beste en meest bekende rock ‘n roll-bluesbands die je live op het podium kunt tegenkomen. Op unieke wijze weet de band rockabilly, Americana en country uit de jaren vijftig te combineren met blues en jazz. De muziekfans die ‘The Paladins’ kennen zullen zeker weten dat deze blues- en rockabillymuziek spelende band in 1980 werd opgericht door gitarist Dave Gonzalez en zijn schoolmakker Thomas Yearsley die op de contrabas speelt. Tien jaartjes later werd hun toenmalige drummer Jeff Donovan vervangen door Brian Fahey.

Intussen dus al meer dan 37 jaar spelen The Paladins de pannen van het dak tijdens hun ontelbare serie optredens doorheen de hele wereld. Even leek het er op dat het einde van de band in 2004 in zicht was toen Dave Gonzalez zich ging concentreren op zijn bijdrage aan de alt.countryformatie ‘The Hacienda Brothers’ maar het trio vond zich gelukkig terug bereid voor een geslaagde reünie.

The Paladins hebben eveneens een palmares van tal van studioalbums en een paar live albums, en ze blijven onvermoeibaar doorgaan alsof hun leven ervan af hangt. Kim Wilson van ‘The Fabulous Thunderbirds’ produceerde hun allereerste titelloze plaat in 1987 in Austin, Texas en ‘Los Lobos’-toetsenist en saxofonist Steve Berlin stond als producer aan de knoppen voor hun succesplaten "Years Since Yesterday" uit 1989 en "Let’s Buzz" uit 1990.

Platenlabel Lux Records vond dan ook in 2014 dat de tijd rijp was om het beste werk van The Paladins op één verzamelplaat samen te brengen en dat is dan ook gebeurd met het uit 18 tracks bestaande album “More Of The Best Of The Paladins Vol. 1”. Na deze compilatieplaat verscheen twee jaar later het album "Slippin' In Ernesto's" (2016). Een album waarmee ze terug gaan naar de meer rockabilly sound van hun eerste albums, een geluid dat werkelijk de vroege jaren van Sun Records oproept.

Door de jaren heen ontwikkelde The Paladins een eigen mix van country, rockabilly, blues en jazz die verder reikt dan de standaard rockabilly sound. Gedreven door een zwoele contrabas en een ronkende blues gitaar behoort de band nog steeds tot de beste rock ‘n roll bands die je live op een podium kunt tegenkomen. Maar soms duiken ze even de studio in en laten even later een nieuw album op ons los, En nu is er dan "New Wold", een plaat die meteen een ruimere muzikale evolutie laat horen, want naast hun vertrouwde sound zijn er nu ook grote soul invloeden hoorbaar. Uitblinkers hierbij zijn vooral de soul ballads, "Wicked", met de warme orgel klanken van Leo Dombeck en het afsluitende "No Pain Anymore", met de soulvolle zang van Dave Gonzalez, die hiermee wel verbazingwekkend uit de hoek komt.

Soulvol is ook het instrumentale, "Should Have Been Dreamin’", maar daarentegen laat een ander instrumentaal nummer, als "Mar Solitar", een meer bezwerend geluid horen. Maar naast deze instrumentals staan er natuurlijk ook nog nummers op die het vertrouwde Paladins geluid laten horen, en denken we "If You Were Only Mine", "I Know I’m Not Wanted" en "Magic Touch", songs die hun vertrouwde rock-en bluespatronen laten horen. "New Wold" is een cd vol met rockabilly en blues waar The Paladins bekend mee zijn geworden. Een heerlijke plaat om zo af en toe eens in de cd-speler te stoppen om die prachtige soulvolle stem van Gonzalez weer te horen, en is dan ook verplicht luistervoer voor de liefhebber van de betere blues en roots!

 


Artiest info
Website  
 

Label: Lux Records
Distr.: Sonic Rendezvous

video