JAN DALEY – THE WAY OF A WOMAN

De Amerikaanse jazz-zangeres Jan Daley verloor haar vader toen hij werd neergeschoten aan het einde van de oorlog. Hij was een piloot bij de luchtmacht en moest Amerikanen gaan oppikken die tijdens die oorlog in gevangenschap waren beland. Op haar meest recente album “The Way Of A Woman” brengt ze in de song “The One I’ve Been Waiting For” (zie video) een muzikaal eerbetoon aan haar vader en wil ze zo ook een troost bieden aan iedereen die een geliefde in de strijd heeft verloren.

Dit elf songs tellende album is de opvolger van haar ep “When Sunny Gets Blue” waarvan de meeste tracks ook op deze volwaardige cd werden opgenomen. De talentvolle singer-songwriter heeft zelf zes van die songs gecomponeerd, terwijl de songs “When Sunny Gets Blue” en “More Love” door haar songschrijverscoach Jack Segal van tekst en muziek werden voorzien.

De drie resterende tracks zijn coverversies van jazzklassiekers: eerst horen we het in 1953 door Arthur Hamilton geschreven liedje “Cry Me A River”, een prachtnummer dat eerst door Julie London werd gezongen en nadien ook op coverversies van o.a. Barbara Streisand, Crystal Gayle, Joe Cocker, Elkie Brooks en Diana Krall mocht rekenen.

Later krijgen we ook nog Billie Holiday’s “God Bless The Child”, een nummer dat die al in 1939 schreef en dat later ook op ettelijke andere coverversies mocht rekenen van o.a. Aretha Franklin, Sam Cooke, Stevie Wonder, Diana Ross en Ella Fitzgerald. De derde cover is misschien wat minder gekend, maar daarom niet minder mooi gebracht: “Skylark” is een jazzstandard uit 1941 die ook gecoverd werd door o.a. Bing Crosby, Glenn Miller, Aretha Franklin, Linda Ronstadt en Bob Dylan.

De loepzuivere stem van Jan Daley vormt ook de basis van de door haar zelf geschreven liedjes die er ook wel mogen zijn: het jazzy swingdeuntje “Come On Daddy”, albumtiteltrack en pianoballad “The Way Of A Woman”, het melancholische “She Was A Dreamer” en de afsluitende liefdesverklaring in “I Love You Tonight”.

“The Way Of A Woman” is een uniek hedendaags jazz-document van Jan Daley, ooit gekroond tot Miss California en eveneens een filmactrice naast o.a. Bruce Willis, Tom Hanks en Peter Fonda. Maar nu is zij vooral een zangeres die haar kristalheldere stemgeluid op een aantal eigen composities heeft geplaatst en daarnaast ook deskundig geselecteerde covers brengt van jazzklassiekers die in ieders geheugen gebeiteld zitten.

(valsam)
“’The Way Of A Woman’ is a unique jazz document from Jan Daley, a Californian singer-songwriter that has placed her crystal clear voice on a number of own compositions. Additionally, she renders a few excellent covers of well selected jazz classics that are carved into everyones memory.” – www.rootstime.be

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: LOG Records
Info: Hemifran

video