JOHN HAESEMEYER - MAYBE IF I TRY

Er was een tijd dat we de muziek van John Haesermeyer als “singer songwriter” zouden gelabeld hebben en dat is het ook, in die zin, dat we veertig jaar geleden ook het werk van een James Taylor of een Jesse Winchester in die categorie zouden ondergebracht hebben. Vandaag beschikken we over andere etiketten, maar zo weet u alvast vanaf het begin in welke hoek u dit e’tje moet situeren. De ep is de derde release van John, na volwaardige platen in 2013 (“Come Along Quickly”) en 2015 (“Three Mirrors”) en het is een nieuwe stap in de carrière van een kerel die lang in het bedrijfsleven werkte, vooraleer hij besliste zijn leven een nieuwe wending te geven en voltijds muzikant te worden.

Haesemeyer groeide op in de Amerikaanse Midwest en opereert tegenwoordig vanuit San Francisco. Nu hij ongeveer halfweg zijn levensweg zit, was de tijd rijp om zijn eigen leven en dat van mensen in het algemeen” te overschouwen en dat gaat van het door alcoholisme beheerste leven van zijn ouders over zijn eigen teruggetrokken leven en de moeilijkheden, die hij ervoer om zichzelf artistiek te uiten.

De EP bevat slechts vijf tracks en duurt nauwelijks een flink kwartier, maar het is wel een heel knap plaatje en John blijkt een man te zijn, die de dingen heel nauwkeurig kan verwoorden. Dat wordt wel heel erg duidelijk in de titelsong, die over “doorzetten” handelt: “als ik wat harder mijn best doe, kan ik misschien bereiken wat ik wil.” Aan de muzikale kant valt deze song op vanwege de mooie stem van John, en vanwege de knappe bandsound, de leuke backing stemmen en de blazers van Claudio Sanchez.

Ook “Room for Two” mag er zijn: knappe intro en een tekst, waarmee John aantoont hoe sterk hij de dingen kan observeren en formuleren, bovenop een goeie melodie. Afsluiter “Theory” springt er ook een beetje bovenuit, wellicht -ik ben er nog niet helemaal uit, maar ik heb een sterk vermoeden- vanwege de cello, een instrument dat me telkens weer midscheeps weet te raken. Al kan het ook de zanglijn zijn, afgewisseld met de parlando slotstrofe: dat is de perfecte manier om dit korte, maar bijzonder mooie plaatje neer te leggen. Heel aangename kennismaking met een man, die we hier vanaf nu zeker verder zullen blijven volgen !

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

Bandcamp

CD Baby

video