VIPER CENTRAL – THE SPIRIT OF GOD & MADNESS

‘Viper Central’ is de naam van een Canadese akoestische stringband uit Vancouver, British Columbia die zich heeft toegelegd op het spelen van traditionele folk- en bluegrass-muziek. De formatie bestaat uit zangeres, violiste en belangrijkste songschrijfster Kathleen Nisbet met zanger, gitarist en banjospeler Steve Charles, bassist Patrick Metzger, steelgitaarspeler Tim Tweedale en de mandoline en tenorgitaar spelende Mark Vaughan.

Ze hadden in de voorbije jaren al enkele albums op de markt gebracht met debuutplaat “The Devil Sure Is Hard To Please “uit 2008 en “Thump & Howl” uit 2012. De sterkte van deze groep ligt in de knappe arrangementen die ze voor hun songs hebben uitgewerkt en ook hun creatieve vocale samenzang is vrij uniek te noemen.

Met het derde album “The Spirit Of God & Madness” lanceert deze Canadese formatie nu een nieuwe plaat waarop veertien nummers een plaats hebben gekregen. Het gaat hier om elf eigen composities, een bewerking van fiddle-traditional “Devil’s Reel” en twee coverversies: het geheel instrumentale “Bloodvein Breakdown” van de bluegrass fiddle-legende Reg Bouvette en een bluegrass-versie van de door Gram Parsons gecomponeerde en dankzij Emmylou Harris gekende countryrocker “Luxury Liner” uit haar gelijknamig succesalbum uit 1976.

De songs op deze plaat stralen stuk voor stuk vrolijkheid en onbezorgdheid uit en we vermoeden dat dit ook de overheersende gevoelens zullen zijn bij live optredens van ‘Viper Central’. In augustus en september komen ze een vijftiental shows spelen in Ierland en het Verenigde Koninkrijk, maar de Benelux wordt daarbij jammer genoeg helemaal over het hoofd gezien.

Ze zouden hier nochtans ook op veel bijval kunnen rekenen bij het brengen van liedjes als “Gold Mine”, “Losing My Mind”, “99 Cents Short”, de naar country neigende ballad “Cherry Red” of “The Mission” (zie video) dat als de eerste single uit dit album van ‘Viper Central’ wordt gelanceerd. Misschien overwegen ze wel om in de volgende maanden nog eens de oversteek van Canada naar Europa te maken en dan hun kunstjes wel in onze contreien te laten zien.

(valsam)

CD-RELEASE: 4 AUGUSTUS 2017

 

Viper Central: The Mission from Anchor Guitars on Vimeo.

 

Artiest info
Website  
 

video