SUSAN CATTANEO – THE HAMMER & THE HEART

Het is intussen al van eind 2013 geleden dat we nog een plaat van de Amerikaanse zangeres en songschrijfster Susan Cattaneo mochten verwelkomen. Toen was dat het album “Haunted Heart” van deze professor songschrijven aan het ‘Berklee College Of Music’ in Boston, Massachusetts waar ze ook haar thuishaven heeft. Die plaat kwam toen amper één jaar na de 7 songs tellende ep “Little Big Sky”. Indien er interesse mocht zijn, dan kunt u beide recensies van ondergetekende natuurlijk nog altijd nalezen op deze pagina’s.

Maar laat ons nu vooral onze aandacht toespitsen op de nieuwste release van Susan Cattaneo, want dat vijfde album uit haar carrière is een ‘specialleke’ geworden. Het gaat hier namelijk over “The Hammer & The Heart”, een dubbelalbum met achttien nummers waaronder vier coversongs. Andere opvallendheid is dat er niet minder dan 40 muzikanten betrokken waren bij de opname van dit nieuwe album.

Daarbij zijn enkele bekende namen zoals gitarist Bill Kirchen die op “In The Grooves” (zie video) en “When Love Goes Right”, twee door hem mee gecomponeerde songs, meespeelt en meezingt. We zien ook Boston’s singer-songwriter Mark Erelli die het nummer “The River Always Wins” samen met Susan Cattaneo heeft geschreven en gezongen, naast de ook in Boston residerende singer-songwriter Jenee Halstead die meeschreef en meezong bij “Carried”. Verder is er het ook al uit Massachusetts afkomstige countrytrio ‘The Boxcar Lilies’, drie dames die zich op deze plaat samen met Susan toeleggen op een countryversie van het nummer “Work Hard Love Harder”.

De vier gecoverde songs kunnen we misschien ook even van naderbij bekijken: “Does My Ring Burn Your Finger?” is een song van Julie en Buddy Miller die door countryster Lee Ann Womack in 2001 in de hitlijsten werd gezongen. “Back Door Slam” werd geschreven door Bonnie en Kevin Hayes en was in 2006 een song op het live blues-album “Live From Across The Pond” van ‘The Robert Cray Band’.

“Everybody Cryin’ Mercy” is dan weer een compositie uit 1968 van de Amerikaanse jazzpianist Mose Allison en een nummer dat in het verleden ook al gecoverd werd door o.a. Bonnie Raitt en Elvis Costello. Het vierde gecoverde nummer hoeven we wellicht helemaal niet voor te stellen, want het gaat om “Space Oddity” van de ons op 16 januari 2016 veel te vroeg ontvallen David Bowie.

Op “The Hammer”, de eerste van de twee cd’s, staan er meer uptemponummers die rocken of de blues vertegenwoordigen en waarbij de elektrische gitaar in de songs domineert. In deze nummers blijkt de in de vakpers opduikende vergelijking tussen Susan Cattaneo en Bonnie Raitt niet helemaal toevallig gemaakt te worden, getuige daarvan de song “Lonely Be My Lover” en het nummer “Work Hard Love Harder” dat in twee versies op dit album staat; eerst als rocksong met de Amerikaanse rockband ‘The Bottle Rockets’ uit St. Louis, Missouri in de begeleiding en een tweede keer met het hierboven al vermelde countrytrio ‘The Boxcar Lilies’ op cd nummer twee “The Heart”.

Op dit tweede schijfje worden de liedjes allemaal in een wat rustigere versie gepresenteerd met vaak akoestische muziek in de begeleiding en daarbij vinden we het zangwerk van Susan Cattaneo meer lijken op dat van countryzangeres Mary Chapin Carpenter. We onthouden hier vooral de intieme momenten die ontstaan bij de songs “Ordinary Magic”, “Bitter Moon”, “Field Of Stone” en “Fade To Blue” dat Susan samen met de Canadese folkzangeres Nancy Beaudette brengt.

En we moeten natuurlijk ook nog even een aparte vermelding maken van de prachtige afsluiter “Space Oddity” die Susan Cattaneo op zeer respectvolle wijze als een muzikaal eerbetoon aan David Bowie brengt, samen met Amy Fairchild en Todd Thibaud, nog twee andere succesvolle singer-songwriters uit Boston.

(valsam)

CD-RELEASE: 25 AUGUSTUS 2017

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Jersey Gril Music

video