THE MARK ROBINSON BAND – LIVE AT THE 5 SPOT

 

“ We’re not your standard blues band.
We rock hard, we swing, we take off on musical excursions.
It’s all about interaction, all of us improvising together… “

Via de muziek van de Paul Butterfield Blues Band en de Allman Brothers ontdekte Mark Robinson Muddy Waters en andere roots muzikanten. Zij openden voor hem de deuren naar de blues. Als hij zeventien is, trad Robinson al op. Zijn eerste instrument was een trombone, maar trombone spelen vond hij verschrikkelijk. De met klussen verdiende gehavende Gibson gitaar die hij later kocht, voldeed onmiddellijk.

Terwijl Robinson in een plaatselijk bandje speelde en in een lokale studio werkte, volgde hij in Bloomington een universitaire muzikale opleiding. Toen zijn vrouw een job aangeboden kreeg in Chicago, verhuisden ze. Daar begon voor hem zijn muzikale carrière en leerde hij de blues muziek, door er te spelen met legendes als Lonnie Brooks, Jimmy Johnson, Koko Taylor, Bo Diddley en anderen.

Het was vooral de Mississippi muzikant Jimmy Johnson die veel indruk op Robinson maakte en wiens muziek hem het meest aansprak. Jimmy speelde niet alleen blues , maar ook jazz en had een fabelachtige stem. Hij werd gitarist in zijn groep om zo van hem te kunnen leren. Het was in die periode vooral leren, maar weinig verdienen. Vele optredens (met andere grote namen) en jaren later, werd het hem duidelijk dat het leven als een blues artiest geen doelstelling meer was… 

Doordat zijn vrouw opnieuw een job aangeboden kreeg in Bloomington, verhuisden ze en Robinson vond een job aan de universiteit in de audio visuele afdeling. Hij combineerde deze job 17 jaar lang met het schrijven van nummers en met het opnemen en producen van andere artiesten, in zijn eigen studio. Hier zullen ook zijn eigen CD’ s gemaakt worden… Het was ook in die periode dat hij vond dat de tijd rijp was, om opnieuw zelf in de schijnwerpers te stappen. Zijn werk was beter geworden en zijn stem sterker. 

Al 25 jaar geeft Robinson workshops slide gitaar en doceert hij muziektheorie. Buiten bleus is hij ook goed thuis in roots-rock, soul, country, Americana en jazz.

Zijn debuut (erg geprezen) solo album ‘Quit Your Job – Play Guitar’ [2010] was autobiografisch. Zijn strategie was heel eenvoudig: hij koos als basis 20 nummers die hij zelf schreef of, waar hij aan meewerkte en waarin hij zijn verhaal vertelde. Hij contacteerde zijn favoriete Nashville muzikanten (bassist Daniel Seymour en drummer Paul Griffith) en ingenieur Jim Brunette om enkele basis sessies te doen. Dit resulteerde in een eerste album met 11 favoriete nummers. Mark Robinson wil niet ‘in zijn’. Zijn filosofie is niet het maken van hit singles, maar het intens en maximaal beroeren van zijn publiek met zijn muziek en zijn band. 

Zijn tweede album ‘Have Axe – Will Groove’ [2013] werd opnieuw goed onthaald. Als opvolger is er nu het (eerste) live album ‘Live at the 5 Spot’. Het album werd door The Mark Robinson Band (Mark Robinson: zang, gitaar, Daniel Seymour: bas & Rick Schell: drums) in 2016 in Nashville in de bar The 5 Spot opgenomen. Die avond waren ook Chip Clarke (drums), Ben Graves (harmonica) en Mark T. Jordan (keys) als gasten aanwezig.

Voor het aanwezige publiek namen ze acht nummers op, een geïmproviseerde mix van blues, jazz, country en wat psychedelica. Naast vijf eigen nummers kozen ze ook voor covers van Davis Raines & Michael Conner Rogers (”Baby’s Gone to Memphis), Norman Whitfield & Barrett Strong (”I Can’t Get Next to You”) en Eddy Harrington aka Eddy “the Chief” Clearwater (“I Wouldn’t Lay My Guitar Down”).  

”Poor Boy” is een nummer dat Robinson schreef met zijn vriend Davis Raines. Het nummer staat op zijn éérste album en is gebaseerd op een traditionele blues song. Het Robinson resultaat is een nummer met een primitieve en hypnotiserende groove. ”One Way Ticket” is een recenter jazzy nummer dat kenmerken heeft van de Butterfield Blues Band. ”I Know You’ll Be Mine” dateert uit een van Robinson’s bezoeken aan Memphis en Mississippi. Het is (volgens sommigen) een nummer dat Robinson’s karakter goed samenvat. ”Under Her Spell” is voor een deel Santana en voor een deel “Love Potion Number 9” (The Searchers). Voor deze koele Latino groove kreeg Robinson de hulp van Mike Culison. Het nummer ”Drive Real Fast” schreef Robinson in zijn wagen. In deze live versie jamt de band met enkele gasten als Mark T. Jordan (keys) en Ben Graves (harmonica). De interactie tussen de vijf muzikanten werkt erg stekelig.

Het live album van The Mark Robinson Band ‘Live at the 5 Spot’ laat ons een blues rock band horen, die ongelimiteerd wil gaan voor hun muziek. De grooves zijn intenser, de solo’s langer en de jams meer uitgesponnen. De aanwezige muziekliefhebbers zijn getuigen geweest van een special treffen. “With a little help from friends” wist Mar Robinson dit gebeuren ook voor ons te vereeuwigen.

Eric Schuurmans

 

 

Album track list:
01.”Baby’s Gone to Memphis [Davis Raines & Michael Conner Rogers] – 02.”I Can’t Get Next to You” [Norman Whitfield & Barrett Strong] – 03.”Poor Boy” [MR & Davis Raines] – 04.”One Way Ticket” – 05.”I Know You’ll Be Mine” – 06.”Under Her Spell” [MR & Mike Cullison] – 07.”Drive Real Fast” – 08.”I Wouldn’t Lay My Guitar Down” [eddy Harrington] – Music/Lyrics by Mark Robinson, and/or as [noted] ℗ 2017 – Produced by: Mark Robinson, Associate producers: Daniel Seymour & Rick Schell

Album Line-up The Mark Robinson Band:
Mark Robinson: vocals, guitar
Daniel Seymour: bass, vocals
Rick Schell: drums, vocals
& Special Guests:
Chip Clarke: drums (6)
Ben Graves: harmonica (7)
Mark T. Jordan: keys (7)

Discography (The) Mark Robinson (Band):
Live At the 5 Spot [2017] | Have Axe - Will Groove [2013] | Quit Your Job – Play Guitar [2010]

 

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Mark Robinson / Blind Chihuahua Records

video