JIM ALLCHIN – DECISIONS

 

 

“ A study in the DECISIONS we make in our life about identidy,
relationships and ‘how to live life authentically’… “

James “Jim” Edward Allchin (Michigan °1951) is anno 2017 nog altijd een blues / rock gitarist, singer-songwriter en frontman van een band. Aan zijn muzikale carrière gaat echter een heel ander en bijzonder verhaal vooraf. Het verhaal van Jim begint in zijn jeugd, als hij en zijn broer Keith met hun familie verhuizen naar Florida. Beiden werken er op hun boerderij, omdat ze het financieel niet breed hebben. Jim is jong al erg geïnteresseerd in engineering en gaat in Florida aan de universiteit voor elektro - ingenieur studeren. Hij onderbreekt tijdelijk zijn studies, om in enkele bands te gaan spelen, maar vervolgt zijn studies om uiteindelijk als ingenieur en computer deskundige af te studeren. Jim werkte eerst bij Texas Instruments, waar hij nieuwe werkingssystemen helpt ontwikkelen. Allchin gaat opnieuw studeren om zich verder als computer deskundige in “operating systems” te specialiseren. In 1990 overtuigt Bill Gates hem om voor Microsoft te komen werken. Bij MS helpt hij bij de ontwikkeling van het Windows NT systeem en wordt hij er vice president. Na de ontwikkeling van Windows Vista, verlaat Allchin in 2007 MS, na een top carrière van meer dan zestien jaren. Vandaag is Jim Allchin een passioneel muzikant en heeft hij tussen 2009 en nu, vier albums uitgebracht.     

Als opvolger van zijn derde studio album ‘Q.E.D.’ [2013] (‘What is in a name? Een symbolische verwijzing naar het Latijnse “Quod Erat Demonstrandum”? -  Vertaald: “hetgeen bewezen moest worden”?...) verscheen er recent ‘Decisions’ [2017]. De veertien tracks op het album nam hij in Nashville op met producer/drummer/songwriter Tom Hambridge, Michael Rhodes (bas), Reese Wynans (piano, B3), de gitaristen Pat Buchannan en Rob McNelly en de Heart Attack Horns (o.l.v. Bill Bergman & Lee Thornburg. Ze kregen in de Blackbird Studio de vocale steun van Niki Crawford, Wendy Noten, Mycle Wastman en Keb’ Mo’ (zang in “Healing Ground”).

Het album opent met de rockende blues shuffle ”Artificial Life” en vervolgt zijn muzikale trip met ”The Mexican End”, een nummer met een goed in de oren klinkende groove, dat door Allchin’s gitaar en de blazers op sleeptouw genomen wordt. Met ”Bad Decisions” (een van de nummers die Tom Hambridge hielp schrijven) stijgt het volume opnieuw en horen we een gedreven Reese  Wynans vanachter zijn B3. Keb’ Mo’ doet samen met Allchin de zang in ”Healing Ground” dat iedereen oproept, om te leren luisteren naar wat er rondom ons gebeurt. De Heart Attack Horns zijn opnieuw prominent aanwezig in de rockende shuffle “Blew Me Away”, waarin het over liefde op het eerste gezicht gaat. ”She Is It”, een poppy ballade, breidt hier nog even een vervolg aan, waarna ”Just Plain Sick”, een korte instrumentale boogie woogie volgt. ”Friends” is een slow blues à la lettre en voor ”You Might Be Wrong” (een oproep om vrede!)kiest Allchin voor een akoestische gitaar om zichzelf te begeleiden. In de tweede instrumental ”After Hours” en ”Don’t Care” lijkt het of de gitaar wil spreken en zijn woorden overbodig. ”Stop Hurting Me” is opnieuw een “echte” blues song. Opvallend zijn hier de piano partij van Wynans en de solo van Allchin. Heel pakkend en herkenbaar is ”My Father’s Eyes” dat de derde instrumental / afsluiter ”Destiny” vooraf gaat. In de afsluiter voel je Allchin’s passie voor de gitaar, een instrument waarvoor hij op een belangrijk moment in zijn leven koos.  

Jim Allchin bewijst dat een computer specialist ook een gitaarvirtuoos kan zijn. ‘Decisions’ is Allchin’s studie over de beslissingen die je neemt in je leven. In de nummers, die vooral een bluesy inslag hebben, zit ook voldoende rock, die de blues rock liefhebbers ongetwijfeld over de streep zal trekken. Voor Jim Allchin geldt zeker dat er hier niets nog moet bewezen worden!

Eric Schuurmans

 

 

Album track list:
01.”Artificial Life” – 02.”The Mexican End” – 03.”Bad Decissions” [JA & Tom Hambridge] – 04.”Healing Ground” [JA, Tom Hambridge & Richard Fleming] – 05.”Blew Me Away” – 06.”She Is It” – 07.”Just Plain Sick” – 08.”Friends” – 09.”You Might Be Wrong” – 10.”After Hours” – 11.”Don’t Care” – 12.”Stop Hurting Me” – 13.”My Father’s Eyes” – 14.”Destiny” – Music/Lyrics by Jim Allchin, and/or as [noted] ℗ 2017 – Produced by: Tom Hambridge

Album Line-up:
Jim Allchin: lead vocals, lead guitar
Bill Bergman: tenor & baritone sax, horn arrangements
Pat Buchannan: guitar
Kenny Greenberg: guitar (10,14)
Tom Hambridge: drums, b-vocs
Steve Mackey: bass (10,14)
Rob McNelley: guitar
Wendy Moten: b-vocs (4)
Michael Rhodes: bass
James Wallace: keys (10,14)
Keb’ Mo’: lead vocals (4)
Mycle Wastman: b-vocs (4,6,9)
Reese Wynanas: Hammond B3, piano
& The Heart Attack Horns (2,4,5,7-9,12,13)

Discography Jimm Allchin:
Decisions [2017] | Q.E.D. [2013] | Overclocked [2011] |Enigma [2009]

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Sandy Key Music
Info: Blind Raccoon

video