FOLK & GREAT TUNES FROM SCOTLAND

Hier moeten we niet al te veel woorden aan verspillen: dit is een geweldige dubbele verzamelaar over hedendaagse Schotse folkmuziek, bijeengezocht door het Duitse Tasal label van Christian Pliefke die een aantal moeilijkheden ondervond bij de samenstelling van deze dubbelaar. Een aantal platenfirma’s wilde kennelijk de rechten niet vrijgeven van nummers die door Pliefke gewenst waren.

Wat er ook van zij: de 32 nummers die wel op de dubbele CD staan, bieden een prima staalkaart van wat er vandaag de dag een slok te beleven is in Schotland: Breabach staan erop, twee keer zelfs, net als Rachel Newton, Fara en Tannara, allemaal artiesten die in deze kolommen heel recent aan de bak kwamen en met flink wat lof besproken werden. Shooglenifty ook, en de Paul McKenna Band en Claire Hastings…enfin: dit is een héél mooie verzameling, die doet wat elke verzamel-CD zou moeten doen: mensen aanzetten tot het beluisteren en daaropvolgend het aanschaffen van de full-CD’s waar de tracks uit gepuurd zijn. In het geval van deze dubbele CD gaat het dan om “Astar” van Breabach, “The Untied Knot” van Shooglenifty, “Here’s My Heart, Come Take It” van Rachel Newton, “Cross The Line” van Farza, “Trig” van Tannara en “Between River and Railway” van Claire Hastings. Ik vergeet er nog een paar, maar de samenvatting moet wel zijn, dat er vandaag de dag gigantisch goeie muziek gemaakt wordt in Schotland en dat je, voor bijna géén geld, daar een voorproefje van in huis kan halen, middels deze dubbele CD.

Zelf heb ik het comfortabele voordeel, dat ik al die platen sowieso al in huis heb, maar desondanks zou ik het bijzonder erg vinden, mocht u niet de kans grijpen om een heerlijk nummer als “Young Sir” van de ook mij onbekende Twelfth Day te kunnen horen. Dit is namelijk een koopje: meer dan twee uur muziek, voor nog geen 12 euro…waar vind je dat nog? Hulde aan Tasal en Christian. En aan de muzikanten, dat spreekt….

(Dani Heyvaert)

Artiest info
   
 

label: TASAL Records / CPL-music