HOWARD JONES – BEST 1983-2017 (3 CD)

 

De al wat ouderen onder ons zullen zich zeker nog wel herinneren hoe de Engelse muzikant, zanger en songschrijver Howard Jones er tussen 1983 en 1986 in slaagde om niet minder dan tien liedjes in de Britse top 40 te brengen. De in 1955 in Southampton geboren artiest was een echt eighties popidool en de vrouwelijke fans vielen als vliegen voor zijn charisma en zijn looks.

Maar ook muzikaal schreef Howard Jones een stukje mee aan de muziekgeschiedenis met zijn songs. Zijn allereerste hitsingle was het nummer “New Song” en de debuutperiode van zijn lange muzikale carrière werd mede gekenmerkt door de creatieve inbreng van topproducer Rupert Hine die zijn platen produceerde en de liedjes qua sound heel specifiek op hem profileerde.

De live optredens van Howard Jones waren vooral die van een ‘one man band’, een performer die een aantal drum machines en synthesizers rondom zich had staan; elektronische instrumenten die voor de muzikale begeleiding bij zijn meestal zeer dansbare nummers zorgden. Hij leerde al op 7-jarige leeftijd piano spelen en debuteerde als muzikant op keyboards in een instrumentale progressieve ‘classic rock’-groep ‘Warrior’.

In de jaren ’70 vormde hij samen met zijn drie jongere broers het bandje ‘Red Beat’ tot hij begin jaren ’80 besloot om aan een muzikaal solohoofdstuk te beginnen, iets waaraan eigenlijk nooit een einde is gekomen. Met twaalf studioalbums, drie live albums, negen verzamelalbums en dertig singles kunnen we toch wel spreken van een zeer actieve en succesrijke singer-songwriter en muzikant. Bij navraag wie het meest invloed op zijn carrière heeft gehad, vermeldt Howard Jones steevast ‘China Crisis’, ‘Orchestral Manoeuvers In The Dark’, toetsenvirtuoos Keith Emerson van de progressieve rockformatie ‘Emerson, Lake & Palmer’ en Stevie Wonder.

Howard Jones is in de afgelopen 35 jaar constant blijven optreden en hij bracht in 2015 zijn laatste studioplaat “Engage” op de markt, een album waarvan de single “Hold On To Your Heart” het nog eens tot een kleine hit in Groot-Brittannië wist te schoppen. We hoeven dan ook niet verder te verduidelijken dat hij een artiest is die het meer dan ooit verdient om met zijn ganse oeuvre in de schijnwerpers gebracht te worden.

Platenlabel ‘Cherry Red Records’ heeft daarom het uit drie cd’s bestaande verzamelalbum “Best 1983-2017” van Howard Jones als een ‘Deluxe Digipak’ uitgebracht. De eerste en tweede cd bestaat uit nummers die op single werden uitgebracht en enkele van zijn persoonlijke favoriete tracks uit al zijn albums. Het derde schijfje herbergt 9 speciale opnamen, waaronder vijf akoestische live versies en drie elektronische live versies van enkele hits, naast een heel knappe mix van de song “You’re The Buddha” door Robbie Bronnimann. De volledige tracklijst geven we hieronder nog graag ter informatie mee, net als twee video’s van “No One Is To Blame” uit de jaren ’80 en een live versie van “Things Can Only Get Better” met niemand minder dan Beatles-drummer Ringo Starr achter het drumstel.

(valsam)

 TRACK LIST

DISC ONE
1. THINGS CAN ONLY GET BETTER
2. NO ONE IS TO BLAME
3. WHAT IS LOVE?
4. NEW SONG
5. LIKE TO GET TO KNOW YOU WELL
6. PEARL IN THE SHELL
7. HIDE & SEEK
8. EVERLASTING LOVE
9. LOOK MAMA
10. LIFE IN ONE DAY
11. SPECIALTY
12. ALL I WANT
13. YOU KNOW I LOVE YOU… DON’T YOU?
14. LITTLE BIT OF SNOW
15. THE PRISONER
16. WILL YOU STILL BE THERE?

DISC TWO
1. LIFT ME UP
2. CITY SONG
3. ONE LAST TRY
4. COOKIN’ IN THE KITCHEN
5. NOTHING TO FEAR
6. YOU’RE THE BUDDHA
7. IF YOU LOVE
8. LET THE PEOPLE HAVE THEIR SAY
9. JUST LOOK AT YOU NOW
10. REVOLUTION OF THE HEART
11. THE PRESENCE OF OTHER
12. SOMEONE YOU NEED
13. SOON YOU’LL GO
14. ORDINARY HEROES
15. JOY
16. THE HUMAN TOUCH
17. EAGLE WILL FLY AGAIN

DISC THREE: BONUS DISC

1. BACK IN YOUR LIFE (Acoustic Live)
2. BUILDING OUR OWN FUTURE (Acoustic Live)
3. CITY SONG (Acoustic Live)
4. NO ONE IS TO BLAME (Acoustic Live)
5. EVERLASTING LOVE (Acoustic Live)
6. JUST LOOK AT YOU NOW (Electric Live)
7. DON’T WANNA FIGHT ANYMORE (Electric Live)
8. LIKE TO GET TO KNOW YOU WELL/COOKIN’ IN THE KITCHEN (Mash Up Live)
9. YOU’RE THE BUDDHA (The Robbie Bronnimann Mix)

Artiest info
Website  
 

Label: Cherry Red Records

video