MANU LOUIS - KERMESSE MACHINE

Manu Louis is het grote muzikale geheim uit België, specifieker uit Wallonië. Hij was ooit zanger/componist bij de pop band Funky Sinatra, vormde de helft van het lyrische trash duo We are not fowers en werkte ook nog met het ensemble champetre The Gardening Group. Kermesse Machine is het eerste album onder zijn eigen naam, afgezien van een 7”single uit 2015. Hij neemt de zang voor zijn rekening en gebruikt diverse gitaren, synthesizers en andere elektronica. Voor de begeleiding zorgen Sarah Klenes (vcl), Yann Lecollaire (synth., prog.), Dan Barbenel (org.,synth., stringmachine), Stefano Vicarelli (fender rhodes, clavinet,synth.), Johan Dupont (pno,el.pno,synth.), Pascal Rousseau (tuba), Stephan Pougin (drs, perc.) en het Da sigma Brass quintet.

De muziek werd opgenomen in Berlijn, Brussel en Rome, het is een mixture van de exotische en betoverende muziek uit Manu’s jeugd met het goedkope geluid van Belgische populaire muziek zoals brassbands, Dance, industriële Trance en synthesizer muziek voor dansfeestjes. Manu omschrijft zijn muziek als “een berg plastic die de straten bevuild de dag na een feest, een digitale marching band, iemand die zich helemaal geeft in een karaoke sessie omdat er geen andere plek is om te zingen, een virtuose zigeuner die de synthesizer bespeelt met het geluid van een trompet”. Mijn houding tegenover synthesizers en andere elektronica is nogal ambivalent, maar hier stoort het niet en valt alles op zijn plaats.

Bij het beluisteren duiken er allerlei referenties op, zoals The Bonzo Dog Band, Kurt Weil, Fay Lovsky, chansons, electro pop etc. Het intro van “Music from the Hot Dog stand” : “Hello everybody, I’m the singer of the band, you hear my voice directly from the hot dog’s stand “ zou zo weggelopen kunnen zijn uit het oeuvre van Vivian Stanshall, Neil Innes en kornuiten. Anu switcht soepeltjes van Engels naar Frans qua zang, in het Frans gaat het vaak meer richting chanson zoals in het weemoedige “Fanfare Electrique”. Het nummer “My life is ready to strike” bevat Zappiaanse elementen, terwijl de zang doet denken aan Lou Reed. “Playback” met zijn simpele maar verontrustende ritme is alweer een voorbeeld van de vindingrijkheid van Manu, zijn muziek weet altijd te intrigeren. Het spreekt voor zich dat alle nummers zijn gecomponeerd, geproduceerd en gearrangeerd door Manu Louis.

Bijzondere muziek die het verdient om gehoord te worden door een groter publiek, het fanfare karakter van diverse nummers zorgt voor de nodige feestvreugde, geen overbodige luxe in deze sombere tijden. Kortom een aanrader voor luisteraars met juist afgestemde oortjes! Da Sigma Brass quintet : Antoine Dawans & Jonathan Bernard (tpt), Jonathan Rongvaux (french horn), Jean-Francois Cosentino (tbn,euphonium), Jean-Julien Servais (tuba)

Jan van Leersum

 


Artiest info
Website  
 

Label : Igloo
Distr. : New Arts Int.

video