DUKE GARWOOD – GARDEN OF ASHES

De naam van Duke Garwood kwam bij mij pas op de radar na zijn intensieve samenwerkingsproject met zanger Mark Lanegan voor het album “Black Pudding” uit 2013, een plaat waarop deze 47-jarige Londense multi-instrumentalist alle instrumenten bespeelde en samen met Lanegan voor het componeren van alle nummers tekende. Voordien had hij in 2012 ook al meegespeeld op de cd “Blues Funeral” van diezelfde Mark Lanegan.

Voorafgaand aan dit zeer mooie album had Duke Garwood echter al vier volwaardige soloplaten op de markt losgelaten, te beginnen met “Holy Week” in 2005, gevolgd door “Emerald Place” uit 2006, “The Sand That Falls” uit 2009 en “Dreamboatsafari” uit 2011. Twee jaar geleden verscheen zijn laatste soloplaat onder de titel “Heavy Love” en begin februari 2017 verschijnt zijn allernieuwste album “Garden Of Ashes” dat hij op 21 februari persoonlijk live komt voorstellen in de Antwerpse concertzaal ‘De Roma’.

De roots van Duke Garwood liggen stevig ondergedompeld in de bluesmuziek, maar ook in de soul- en rockscène weet hij behoorlijk goed zijn plan te trekken. “Garden Of Ashes” bestaat uit elf eigen composities waarvan het nummer “Coldblooded” (zie video) als eerste single op de markt werd gelanceerd. Mark Lanegan noemt Duke Garwood een muzikaal genie en de redenen hiervoor kunt u zelf horen op de tracks van dit nieuwe album.

Garwood zegt dat hij boos is over alles wat er fout loopt in de wereld rondom ons, maar hij wil dat op een positieve wijze benaderen, oplossingen aanreiken en hoop op een betere toekomst in zijn liedjes verwerken. De songs die ons het meest konden bekoren zijn naast de mooie albumtiteltrack ook het ritmische “Sonny Boogie”, het mysterieuze ‘Blue”, “Sing To The Sky”, het J.J. Cale-achtige bluesnummer “Move On Softly” en het aan het einde van de plaat in een tweede versie terug opduikende “Coldblooded The Return”.

Een algemene indruk die bij ons ontstaat, is dat de meeste van deze liedjes best wel zouden te genieten zijn in een versie gezongen door Mark Lanegan. Misschien komt dat er zelfs nog ooit van, want beide heren blijven zeer nauw samenwerken na hun album “Black Pudding” en een tweede cd van het duo ligt dan ook in de lijn der verwachtingen.

(valsam)

Donderdag 21 februari 2017: De Roma, Antwerpen

 Artiest info
Website  
 

Label: Heavenly Recordings
distr: [PIAS]

video