OLE MATTHIESSEN - FLASHBACKS & DEDICATIONS

Dit is het vierde album van de Deense pianist Ole Matthiessen (1946) voor het Stunt label, net zoals op zijn vorige cd’s is ook deze gewijd aan een bepaald thema. “Portraits, Poems and Places” uit 2008 ging over ballads, “Past & Present” (2011) had de bues als thema en “Red Python”bevatte muziek geïnspireerd door de traditie van jazz standards. “Flashbacks & Dedications” is gebaseerd op modale muziek en improvisaties met als uitgangspunt toonladders en kleurschakeringen. Bij modale muziek is er sprake van improviseren op een toonreeks en niet zoals gebruikelijk op een akkoordenschema, hierdoor ontstaat een grotere melodische vrijheid. De muziek op dit album verschilt van de Scandinavische zoals we die gewend zijn, Ole Mathiesen’s werk is geworteld in de Deense zangtraditie, maar ook gericht op de belangrijke waarden in de jazz zoals samenspel en de samenhang en het evenwicht tussen compositie en improvisatie. Alles wat Matthiessen doet is doordrenkt van zijn grote toewijding aan de jazz, hij speelt al piano sinds 1963 en behoorde jarenlang tot de Deense jazztop totdat zijn werk voor de Deense omroep teveel tijd in beslag nam. Hij produceerde opnamen voor een eindeloze reeks Deense muzikanten, maar ook voor internationale artiesten als Duke Ellington, Ben Webster, Sun Ra, Miles Davis en vele anderen. Ole stelt zich graag voor als “manusje van alles in de jazz”: pianist, componist, bandleider, producer, muziekhistoricus, auteur, recensent, leraar, al 37 jaar producer van de Danish Radio Big Band en nog zoveel meer.

Net zoals op zijn vorige albums worden de composities vooral geïnspireerd door persoonlijke en muzikale ervaringen. Kleine verhaaltjes, portretten, gedichten en stemmingen. Ole heeft zich hier omringd met enkele van de beste Deense jazz musici om zijn muziek vorm te geven. Stuk voor stuk zijn het echte verhalenvertellers op hun instrument. Trompettist Henrik Bolberg, bassist Jesper Lundgaard en de Amerikaanse tenorsaxofonist Bob Rockwell, overigens al 30 jaar woonachtig in Denemarken en drummer Ole Steenberg . Alle vier hebben de prestigieuze Ben Webster Award ontvangen, ze speelden ook op de vorige albums van Ole en de afgelopen zes jaar vormden ze de basis van Ole’s groep Past & Present.

“Love Song” is gewijd aan Ole’s echtgenote Fie die ook de prachtige hoesfoto’s heeft gemaakt. “Augustafsen I Tivoli” is een herinnering aan een magische warme augustus avond in het Tivoli park lang geleden, de muzikale sfeer is jaren ’60 met herinneringen aan McCoy Tyner in Ole’s spel. “Drummer’s Mare “ is opgedragen aan Jon Finsen, drummer in veel bands van Ole in de jaren ’60. “Für,-? “ is in de geest van Coltrane met een Deense melodielijn. “OCBBCT” is een ode aan drie grote bluesspelers die zijn overleden in 2015 : Ornette Coleman, B.B.King en Clark Terry. Een heerlijke blues en voor mij het hoogtepunt van dit nostalgische album. “Light and Darkness” is geboren uit een klein pianomotiefje ontstaan tijdens een free music session met gitarist Dahlia Faitelson. Zo hebben alle nummers hun eigen achtergrond . De muziek is stevig geworteld in de jazztraditie zonder dat er sprake is van enigerlei vorm van een retro gebeuren. Saxofonist Bob Rockwell behoort duidelijk tot de Coltrane school maar daarin is hij bij lange na niet de enige, Henrik Bolberg doet vooral op de flugelhorn denken aan Freddie Hubbard, voorwaar geen negatief signaal, bassist Jesper Lundgaard behoort tot de top in Denemarken en dat is goed te horen, met name op zijn spel met de gestreken bas. Ole Steenberg is een veteraan in de Deense jazzscene, zijn spel is een en al subtiliteit, te vergelijken met dat van John Engels, beiden meesters op de brushes. Ole Matthiessen is een geniale componist met een breed scala aan stijlen in zijn pianospel, variërend van hints van Dave Brubeck tot McCoyTyner.

Een heerlijke cd die al vaak in mijn cd speler belandde.

Jan van Leersum.

Artiest info
Website  
   

itunes

Label : Stunt Rec.
Distr. : NewArtsInt.