JOHN LATINI - THE BLUES JUST MAKES ME FEEL GOOD

Een ervaren man of eerder moeten we zeggen : songwriter, deze zanger/gitarist John Latini. Hij heeft al drie keer de trofee van Detroit Blues Challenge in de wacht geslepen, won diverse songwriting awards en twee filmmuziek awards voor zijn composities en toch is deze “The Blues Just Makes Me Feel Good” pas zijn eerste full cd. Misschien zullen sommigen onder jullie hem ook kennen van deFlying Latini Brothers, een Roots en Bluesband maar we hebben het hier dus om zijn soloplaat.

Dertien nummers op de plaat waarvan er elf van zijn hand zijn en al na een eerste beluistering heeft de man ons bij ons nekvel met zijn zéér gesmaakte composities, doorleefde stem en prima gitaarlicks. Dat laatste mag je zelfs omschrijven als vrij eenvoudig maar plaats daar aub onmiddellijk maar “doeltreffend” achter. Sommige nummers worden prima bijgekleurd met blazers zoals in het openingsnummer “Black Eyed Blues” wat eerst nog wat lijkt te schipperen tussen swingende Blues en Soul, maar als kennismaking met zijn warme, soulvolle bariton stem is dat een uitstekende binnenkomer. Latini laat zelfs een paar Albert Collins licks bewonderen, iets waar we steeds enthousiast over zijn.

Zijn liefdesverdriet weet hij uitstekend te vertalen in songs als “Lord Made Me A Weak Man” waar Neil Donato prima ondersteunt op toetsen. De snaren illustreren de heimwee en het trage, sobere ritme van Todd Glass stamp je geheid mee. “Three AM” is een, ook al, prima lied geschreven door Dave Boutette, de vroegere frontman van de Junk Monkeys. John weet er aardig weg mee en zet hier een bijzonder aanstekelijke, bluesy versie, met fantastische snarensolo, neer.

Zijn broer, Michael, is de auteur van het hierop volgende “Woodchuck Blues”. Het schrijverstalent zit hen blijkbaar in het bloed want ook deze song krijgt meer dan onze goedkeuring toe bedeeld met die solide basslijn van Nolan Mendenhall en dat weer inventieve uithalen van John. Het wat funky gekruide “Pull Me Up” kan ons wat minder intrigeren maar de blazers arrangementen zijn weer dik in orde. Het is alleen maar dat we John Latin op zijn best vinden op songs als “Rutabaga Cheesecake”. Het traag voort deinende nummer laat zijn soulvolle stem op haar fraaist bewonderen.

Echter moet het beste van de hele release dan nog komen. Na het beklijvende “Broken Man” met die speelse, smoothy gitaarlijnen komt het absolute hoogtepunt van deze uitgave er met “My Town’s Got A River And A Train”. Misschien wat onderliggende humor te ontwaren maar zijn beschrijving van wat er gebeurde in zijn stad wordt zo illustrerend gebracht dat je de beelden zo voor je ogen krijgt. Een heerlijk nummer waar pakweg John Hiatt zo zou willen voor tekenen. De Texas bluessong “Gotta Have My Babies” krijgt wat speelse big band blazers arrangementen toe bedeeld maar ook hier steelt John’s snarensolo weer de show.

Het afsluitende duo songs doen ons op zich al uitkijken naar een volgende release van John Latini. Het stampende, souvolle “Hard Walkin’ Man” is er het eerste van maar vooral het slotnummer “I Will Be Haunting You” doet de applausmeter haast tilt slaan. Een down-home Blues nummer waar het nog eens optimaal genieten is van John’s warme, hier eerder verhalende, stem. Het sobere, illustrerende snarengetokkel past uitstekend bij het algehele karakter van het nummer. “The Blues Just Makes Me Feel Good” is een meer dan aangename kennismaking geweest met deze artiest!

Luc Meert

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Smokin' Sleddog Records
info: Frank Roszak Promotions

video