DE GROOTE-FAES DUO - SYMPHONY FOR 2 LITTLE BOYS, FEATURING DAVE DOUGLAS

 

‘In wezen een jazzplaat,
van speelse creativiteit doordesemend,
µmaar verrassend toegankelijk en melodisch,
en met subtiele invloeden van vele muziekvormen’

Symphony For 2 Little Boys, Featuring Dave Douglas’ is de tweede cd van het De Groote-Faes Duo, zijnde gitarist Bruno De Groote en contrabassist Ben Faes na ‘En Route’ dat toevallig dezelfde titel draagt als de succesrijke tweede van Tourist LeMC. Vermits de gereputeerde New Yorkse jazztrompettist Dave Douglas in drie stukken van de twaalf een significante inbreng heeft, is de toevoeging ‘Featuring Dave Douglas’ niet overbodig.

Zowel De Groote als Faes hebben veel raakpunten met andere muziekvormen. De eerste heeft banden met rock-, blues- en rootsmuziek: hij speelde bij zichzelf als Bruno de Bruxelles, nog steeds één van zijn bijnamen (naast SuperBruno), maar hij speelde als lid of als gast met soulpopband Lalalover (van Tom Kestens), jazzband South Of The Border, bluesiconen El Fish (in de periode dat ze met Roland teamden), surfrockers The Whodads, flamencopopband Esta Loco (van Rembert De Smet), jazztrio The Ladybirds, de salsasurfers van Son de Luxe en anderen.

Met contrabassist Ben Faes vormde Bruno Tijgers van Eufraat, nadat ze al eerder bij diverse gelegenheden het podium gedeeld hadden. In 2008-9 componeerden ze voor In die Dagen, een alternatief passieverhaal van muziektheater Compagnie Kaiet. Die samenwerking vormde het startsein voor Tijgers van Eufraat. Met saxofonist Tom Callens (Lady Linn) en violist Stefan Wellens (JackoBond) erbij was het kwartet voltallig. Klezmermuziek bleek een eenheidsfactor, maar al snel kwamen er invloeden binnen gedwarreld., als daar zijn de Hongaarse csardas, gipsy-swing, tango, klassieke elementen, en ga zo maar door.

Dit eclectisme vond Bruno dus bij Ben Faes, die contrabas studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en dus klassiek geschoold is. Vandaaruit ging ook hij vele richtingen uit: het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, Anima Eterna, het Rotterdams Filharmonisch Orkest, maar ook tango met het Orquesta Tanguedia, en folk, jazz en blues met het Jokke Schreurs Trio, TREsBASSE (een trio van staande bassen!), Kommil Foo, Roland, Raymond van het Groenewoud en Fernando Lameirinhas. Geen wonder dat die twee gelijkgestemde zielen zouden opteren voor een samengaan en dat werd het De Groote-Faes duo. Dat is sinds 2012 een niet-alternatief feit.

Dat ‘Symphony For 2 Little Boys, Featuring Dave Douglas’ in wezen een jazzplaat is, wordt karakter onderstreept door de inbreng van Dave Douglas (°1963) Onder onnoemelijk talrijke bands en samenwerkingen vermelden we zijn Quintet met saxofonist Joe Lovano en het feit dat hij in Masada zat, groep van John Zorn. Dave werd tweemaal genomineerd voor een Grammy. Maar Douglas laat in zijn eigen muziek elementen toe van Oost-Europese volksmuziek en zelfs klassiek. In deze context spreekt het dus vanzelf dat er bijzonder veel invloeden verwerkt zitten in ‘Symphony For 2 Little Boys’.

Er is nog een vierde medeplichtige. Opnameleider was Nicolas Rombouts. Die vormde in 2003 met zanger Gregory Frateur het duo Dez Mona. Intussen heeft Dez Mona al wel enkele metamorfoses ondergaan, maar nog steeds maken Gregory en Nicolas als vroeger vooral staand, tegenwoordig iets vaker elektrisch bassist, de kern en de bestaansreden uit van de formatie. In die zin voelt Nicolas ongetwijfeld affiniteit met het duo De Groote-Faes. De opnames geschiedden in juni 2016. De inbreng van Douglas werd in november ingeblikt, waarbij Rombouts de assistentie kreeg van Sebastian Omerson.

Faes bracht acht composities aan, De Groote de andere vier. Daaronder de enige als klassieke song te beschouwen track, ‘Help (I Need It)’, het enige gezongen nummer ook, en een verdomd mooi bovendien, haast een jazz standard. Het staat nergens te lezen, maar het is Bruno die het zingt. Hij vertolkt met romige stem het eindeloos verlangen dat uit de tekst spreekt, terwijl Ben in steun zingt. We horen het zo de grote Chet Baker zaliger zingen. Een ultrakorte maar puntige gitaarpartij bekroont de song. Een goed ‘leesbare’ opbouw en atmosfeer heeft ook het ingetogen, herfstige ‘De eenzame Treurwilg’, met zijn langoureus basthema. De songtitel spreekt boekdelen.

De andere stukken zijn net iets complexer: ze bestaan uit snapshots (soms zelfs snapchats), die vaardig in mekaar versmelten. Een paar beluisteringen en je hebt de structuur beet die de wisselende tempi, klankkleuren, stemmingen en landschappen tot een geheel smeedt, een bonte tableau vivant, waar je voortdurend nieuwe dingen in ontdekt. Dat wordt vergemakkelijkt door het feit dat De Groote-Faes nooit opzettelijk moeilijk doen of een woeste experimentele toer opgaan. De muziek primeert. De sound is uitgekiend: zowel de gitaar als de bas klinken doorlopend fantastisch.

Heel geslaagd vinden we ‘Bastien’, gedragen door de regelmatige tik van een… pendule. ’Les lunes’ vindt zijn spankracht in de afwisseling van, en tenslotte het samengaan van een diepe basriff en de solerende gitaar. ‘Fermeture’, ‘Manifesto’ en ‘Endormi’ zijn perfecte vehikels voor de klassenrijke inbreng van Dave Douglas. Maar dieptepunten vinden we niet: van ‘Le metropolitain’ tot ‘Ballade mignonne’ blijf je geboeid luisteren.  ‘Symphony For 2 Little Boys, Featuring Dave Douglas’ is een voldragen, van speelse creativiteit doordesemende jazzplaat, maar verrassend toegankelijk en melodisch, en met subtiele invloeden van vele muziekvormen. Daarmee hebben Bruno De Groote en Ben Faes wat ons betreft 2017 uitstekend ingezet.

Antoine Légat.

 

 

Artiest info
Website  
 

label: El Negocito Records

video