DANIEL MEADE - SHOOTING STARS & TINY TEARS

Het gaat Daniel Meade de voorbije jaren flink voor de wind, zeker sinds hij een paar keer naar onze Lage Landen afzakte, al dan niet in duo met Diana Jones. Zijn vorige plaat, met The Flying Mules, “Let Me Off At The Bottom” werd hier terecht heel fijn gerecenseerd en hij wordt tegenwoordig beschouwd als een van de vaandeldragers uit de herboren country, zij aan zij met mensen als Sturgill Simpson en Aaron Lee Tasjan.

Op zijn nieuwe CD, die onder eigen naam uitkomt en waarover we totaal geen informatie kregen, die ons wijzer zou kunnen maken over wie, wat, waar en hoe -we vermoeden dat het om een soort tussendoorplaat gaat- zingt Daniel in een op het eerste gehoor redelijk basic omgeving tien liedjes in.

Veelal is de begeleiding heel elementair: simpelweg een akoestische gitaar of een tweede, al even akoestische erbij voor een laagje extra, een minimaal beetje percussie, helemaal weggedrumd in de achtergrond, wat simpele toetsenreeksen…u begrijpt de setting: dit is een ode aan de eenvoud en in dergelijke omstandigheden komt vaak pas echt de kwaliteit van een song echt aan de oppervlakte.

Nu, daaraan is er allerminst een gebrek op deze plaat: stuk voor stuk zijn de tien songs potentiële oorwurmen, als springt voor mij de openende titelsong er een beetje bovenuit, samen met “ One Is All I Need”, vanwege de swinggitaar, die ook op “Your Voice at Night” en “I Got Something” aan het werk is. In dat laatste nummer spelen de leuke handicaps een bepalende rol: zij tillen de song op naar een aanstekelijkheidsniveau 10.

Verdere hoogtepunten: de tearjerker “Nothing Worth Losing But You”, de net-niet-ragtime van “I Wanted Nothing” en de absolute “klassieker-in-wording” “Sometime Falling, Sometime Flying”. Als ik nu even terugkijk, merk ik dat ik zowat driekwart van de songtitels vermeld heb. Dat wil wellicht zeggen dat ik geplat best wel goed vind. Mocht daar twijfel over bestaan: ik vind dit alweer een prima plaat van Daniel Meade, al had een beetje informatie wel gemogen. Nu ja, het komt altijd op hetzelfde neer: uiteindelijk kan ik de dingen alleen maar signaleren. Luisteren en oordelen moet u vooral zelf doen!

(Dani Heyvaert)

 

 

 

Artiest info
Website  
 

video