HORSE THIEF – TRIALS & TRUTHS

“Another Youth”: wie droomt daar niet van als je al op een wat oudere leeftijd bent aanbeland. Het is de titel van de openingstrack en eerste single die getrokken wordt uit het nieuwe album “Trials & Truths” van de Amerikaanse folkrockgroep ‘Horse Thief’. We leerden deze formatie voor het eerst kennen in de lente van 2014 toen hun via label ‘Bella Union’ opgenomen plaat “Fear In Bliss” ons aangenaam kwam verrassen met frisse deuntjes en vlot in het gehoor liggende muziek.

Zanger-gitarist Cameron Neal, leadgitarist Alex Coleman, bassist Cody Fowler, keyboardsspeler Zach Zeller en drummer Alberto Roubert uit Denton, Texas vormden ‘Horse Thief’ al in 2006 en de vijf bandleden verhuisden met zijn allen naar Oklahoma, waar ze samen muziek gingen studeren aan de academie voor hedendaagse muziek van de lokale universiteit.

Begin 2011 hadden ze ook al een eerste plaat “Grow Deep, Grow Wild” in eigen beheer opgenomen en uitgebracht. Alle groepsleden zijn intussen met succes afgestudeerd en de band groeide langzaam maar zeker naar een hoger niveau toe. Dat willen ze nu ook aan de buitenwereld kenbaar maken met de release van hun tien songs tellende derde album “Trials & Truths”.

De metaforen in de door leadzanger Cameron Neal geschreven, vaak filosofische songteksten behoren tot de meest kenmerkende karakteristieken in de muziek van ‘Horse Thief’, naast de knap uitgebalanceerde sound die ze met z’n vijven produceren. Naast de erg mooie single “Another Youth” (zie video) vinden we nog enkele potentiële kandidaat-hits terug op deze plaat. Daarbij denken we dan vooral aan “Drowsy”, een catchy en melodieuze popsong, naast de al even knappe liefdesballads “Falling For You” en “Little One” en het lekker voortkabbelende nummer “Million Dollars”.

Net als bij hun vorige plaat ‘Fear In Bliss” ging de band nu opnieuw te rade bij topproducer Thom Monahan (van o.a. Devendra Banhart en ‘Vetiver’) om voor “Trials & Truths” achter de knoppen plaats te nemen in de opnamestudio. Die producer heeft daarbij het uiterst haalbare uit deze band weten te distilleren. Als ‘Horse Thief’ net als bij “Fear In Bliss” opnieuw gaan beginnen aan een 18 maanden durende tournee vol live optredens ter promotie van deze nieuwe plaat, dan zullen we wellicht tot ergens eind 2019 op een opvolger voor “Trials & Truths” moeten wachten.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Bella Union
distr.: [PIAS]

video