FAIRGROUND ATTRACTION – THE FIRST OF A MILLION KISSES: EXPANDED EDITION

De Britse formatie ‘Fairground Attraction’ was van 1987 tot 1990 actief als popgroep en scoorde ettelijke hits, maar toch was dit viertal veel meer dan een popgroep, omdat er in hun sound diverse andere muziekstijlen doorklonken, gaande van folk tot rock, country en jazz. De bezetting van de groep bestond uit de Schotse zangeres Eddi Reader, gitarist en songschrijver Mark E. Nevin uit Wales en gitarist Simon Edwards en drummer Roy Dodds die beiden uit Engeland stamden.

Zowel Eddi Reader met sterrenbeeld ‘maagd’ en haar toenmalige partner Mark E. Nevin die ‘leeuw’ is, zijn geboren in augustus 1959. De typische karaktereigenschappen van ‘maagd’ en ‘leeuw’ zorgden voor complementariteit, maar ook voor koppigheid en diversiteit tussen beide kernmuzikanten van deze groep.

Misschien ligt daarin ook de reden waarom ‘Fairground Attraction’ als groep maar een kort leven beschoren was en er na diverse onenigheden begin 1990 al een punt achter de formatie werd gezet. Eddi Reader opteerde al snel voor een solocarrière en Mark E. Nevin verkoos om samen te gaan werken met de Engelse singer-songwriter Kirsty MacColl en met de net van ‘The Smiths’ afscheidnemende Morrissey, om veel later ook een succesvolle solocarrière voor zichzelf uit te bouwen.

Hun rockabilly-achtige debuutsingle “Perfect” werd een internationale hit die in 1988 zowat overal aan de top van de hitparades stond. Al snel werd een eerste album gelanceerd onder de titel “The First Of A Million Kisses” en drie verdere liedjes uit deze plaat werden ook op single uitgebracht in 1988 en 1989. Dat waren het catchy liedje “Find My Love” (zie video met toenmalig optreden bij ‘Top Of The Pops’), “A Smile In A Whisper” en “Clare”.

De band trok doorheen Europa om overal uitverkochte live shows te gaan verzorgen en Mark E. Nevin schreef tijdens die tournees nog enkele nieuwe nummers voor een tweede album dat in juni 1990 op de markt verscheen onder de titel “Ay Fond Kiss”, maar waar ook heel wat uitgewerkte demo’s en B-kantjes van hun eerste plaat op stonden. Uit dat 2e album werd één laatste single getrokken met het nummer “Walking After Midnight”, een cover van een Patsy Cline-hit uit 1957. Daarna werd de definitieve zwanenzang van ‘Fairground Attraction’ echter ingeluid en gingen alle bandleden hun eigen weg.

Het platenlabel ‘Cherry Red Records’, dat zich vooral bezig houdt met het heruitbrengen van oude succesalbums, vond dat de tijd rijp was om de muziek van ‘Fairground Attraction’ opnieuw onder de aandacht te brengen van de nieuwe generatie muziekliefhebbers. Daarom hebben ze nu een dubbel-cd uitgebracht onder de titel “The First Of A Million Kisses: Expanded Edition” met op het eerste schijfje de digitaal bewerkte nummers van de oorspronkelijke plaat, aangevuld met de songs van “Ay Fond Kiss”. Op de tweede cd staan negen nooit eerder verschenen opnamen, 7 demo-versies van songs en acht tracks uit hun enkel in Japan uitgebrachte live-album “Kawasaki Live in Japan 02.07.89”.

Deze 40 nummers zijn een absolute ‘must’ voor de liefhebbers van wondermooie muziek uit het einde van jaren ’80, gespeeld door een supergroep die omwille van de sterke karakters van hun beide kernleden nooit helemaal tot ontwikkeling is kunnen komen. Als u het verdere verloop van hun succesrijke individuele solocarrières wilt naslaan, dan zult nog veel kunnen ontdekken over de grote muzikale kwaliteiten van Eddi Reader en Mark E. Nevin.

(valsam)

 Disc 1
1. A Smile in a Whisper
2. Perfect
3. Moon on the Rain
4. Find My Love
5. Fairground Attraction
6. The Wind Knows My Name
7. Clare
8. Comedy Waltz
9. The Moon Is Mine
10. Station Street
11. Whispers
12. Allelujah
13. Falling Backwards
14. Mythology
15. Trying Times
16. Winter Rose
17. Ay Fond Kiss
18. You Send Me
19. Watching the Party
20. Jock O' Hazeldean
21. The Game of Love

Disc 2
1. Mystery Train
2. Do You Want to Know a Secret?
3. The Waltz Continues (Live in Japan)
4. Don't Be a Stranger (Live in Japan)
5. Dangerous (Live in Japan)
6. I Know Why the Willow Weeps (Live in Japan)
7. Home to Heartache (Live in Japan)
8. Fear Is the Enemy of Love (Live in Japan)
9. Broken By a Breeze (Live in Japan)
10. Goodbye to Songtown (Live in Japan)
11. I May Never Be Queen
12. Prayer for St Valentine
13. Swing Trumpet (Demo)
14. Red Ribbon (Demo)
15. Find My Love (Demo)
16. Mythology (Demo)
17. Station Street (Demo)
18. The Moon Is Mine (Demo)
19. Walking After Midnight (Version)

Artiest info
Website  
 

Label: Cherry Red Records

video