DEAD MAN WINTER – FURNACE

Kent u misschien de muziekformatie ‘Trampled By Turtles’? Wij moesten toch eerst even ‘Wikipedia’ raadplegen om te achterhalen dat dit een Amerikaanse bluegrass- folk- en rockmuziek spelende groep is uit Duluth, Minnesota, een band die blijkbaar toch al acht albums in hun discografie heeft staan. Het is een kwintet dat gevormd werd rond leadzanger, gitarist en songschrijver Dave Simonett.

Het is deze man die eind januari met de cd “Furnace” een eerste volwaardige soloplaat op de markt zal brengen onder de artiestennaam ‘Dead Man Winter’. Van zijn band hield hij enkel Tim Saxhaug over om hem bij de opname van deze cd als bassist bij te staan. De andere muzikanten die een bijdrage afleverden in de studio waren sinds lang goede vrienden van Dave Simonett: drummer JT Bates, gitarist Erik Koskinen en Bryan Nichols op piano en keyboards.

In 2010 had ‘Dead Man Winter’ al eens een eerste poging tot solowerk ondernomen met de release van de vijf songs tellende ep “Wolves”. Voor “Furnace” componeerde hij tien nieuwe nummers met sterk persoonlijke teksten die hij schreef tijdens een afzondering in een hut in Finland, Minnesota terwijl het buiten -20°C vroor. Zijn recente echtscheiding en het ten gevolge daarvan helemaal uit elkaar vallen van zijn familie vormden de ideale voedingsbodem en inspiratiebron voor deze vaak emotionele songteksten.

Bij het begin van de plaat krijgen we al meteen zo’n supergevoelig nummer met de ballad “This House Is On Fire”, gevolgd door de song “Destroyer”, de eerste zachtjes rockende single uit dit album die gaat over de blijkbaar in hem aanwezige drang om het geluk in het leven, zijn carrière en zijn relaties telkens opnieuw op te blazen.

Ondanks het feit dat het basisthema van alle songs wordt gevormd door die scheiding, krijgen we ook wel een song die vooruitblikt op een nieuwe toekomst in het zelfs vrolijk klinkende rocknummer “Red Wing Blue Wing” waarin de klanken van een Hammondorgel voor schitterende muziek bij die song zorgen.

Maar de verscheurende pijn, het hartzeer en de sombere gevoelens bij het afbreken van een langdurige relatie komen vaak als een uitlaatklep aan bod in gevoelige songs als “I Remember This Place Being Bigger”, “The Same Town”, “Cardinal”, “Danger” (zie live versie op video), “Weight Of The World” en de verdriet uitschreeuwende afsluiter “You Are Out Of Control”. Onze favoriete song op dit album is echter een uptemponummer met een emotievol onderwerp: “Am I Breaking Down” toont ons de zang- en componeerkwaliteiten van Dave Simonett op zijn best.

Het album “Furnace” van ‘Dead Man Winter’ is nog maar eens het bewijs dat pijnlijke momenten in het leven van een muzikant vaak de ideale inspiratiebron vormen voor de creatie van een schitterende plaat. Dit ‘break up’-album behoort volgens ons nu al tot het beste wat in 2017 op cd zal verschijnen. We kunnen u dan ook enkel de beluistering en de daarop zeker volgende aanschaf warm aanbevelen.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Thirty Tigers
distr: V2 Benelux

video