LEVI CUSS – NIGHT THIEF

In 2013 hoorden we voor het eerst van Levi Cuss naar aanleiding van de release van zijn debuutplaat “It’s War”. De Canadese folkzanger en songschrijver is na het uitbrengen van die plaat lange tijd doorheen zijn thuisland op tournee gegaan om zieltjes te winnen voor zijn muzikale gedachtengoed.

Ondertussen schreef hij tijdens die lange rondreis door Canada ook nieuwe nummers die nu op zijn tweede album “Night Thief” zijn beland. Elf eigen songs staan er op die nieuwe plaat, die eigenlijk al in 2014 in Canada werd uitgebracht. Daarnaast brengt hij ook een coverversie van het nummer “Bringing It Back” uit de songcatalogus van J.J. Cale, een track uit diens album “Naturally” van 1971.

Levi Cuss heeft trouwens in heel wat van zijn liedjes invloeden verwerkt uit de bluesmuziek, zowel muzikaal als tekstueel. Dat kan vrij eenvoudig gehoord worden in de openingstrack “Red City River” (zie live vertolking op video). Zijn soms rauwe maar eerlijke zangpartij is dan ook zeer geschikt voor songs waarin blues en folk gemixt worden. Voorbeelden daarvan op deze cd zijn liedjes als “Cut My Teeth”, “Bringing It Back”, “Saturday Night”, “Divide” en slotsong “Utumbo”.

Zijn verleden als alcohol- en drugsverslaafde en ex-gevangene vormen naast zijn huwelijk en scheiding het onderwerp voor de songteksten die Levi Cuss schreef voor de liedjes op dit album. De door Jason Isbell, Townes Van Zandt en Steve Earle geïnspireerde countrysound met pedal steelgitaar vormt dan weer de basis van nummers als “Pills”, “Tecumseh” en “Dark Horse” die op dit album in balladvorm worden aangeboden. Ook de wat meer ritmische songs “Grandma” en “Tongues” kunnen in diezelfde countrycategorie worden ondergebracht.

Als producer voor “Night Thief” deed de nu 41-jarige Levi Cuss een beroep op Steve Dawson, de Canadese gitarist die in Nashville, Tennessee met ‘The Henhouse Studio’ over een eigen opnamestudio beschikt waar ook albums van o.a. ‘The Deep Dark Woods’, Kelly Joe Phelps en Jim Byrnes tot stand zijn gekomen.

Steve Dawson levert trouwens meer dan voldoende waar voor zijn geld en speelt als volwaardig multi-instrumentalist op deze plaat op akoestische en elektrische gitaar, pedal steel, lap steel, Weissenborn slidegitaar, dobro, banjo en keyboards en hij zingt hier en daar ook nog wat backing vocals in. Dit album is absoluut het resultaat van een zeer geslaagde samenwerking tussen beide muzikanten.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

video