MANITOBA HAL - LIVE IN GHENT

We hebben in Gent een fantastische Bluesclub: Missy Sippy. Er passeerden al een rits internationale sterren en het publiek is er steeds respectvol en geïnteresseerd. Zo viel er vorig jaar, meer bepaald op 28 april, het optreden te bewonderen van de Canadeses bluesartiest Manitoba Hal. De man maakt furore met zijn optredens waarbij hij de Ukelele bespeelt, een instrument dat je nu niet bepaald direct gaat associëren met Bluesmuziek. Soit, de man heeft zich al een zekere faam weten op te bouwen door zijn optredens op diverse podia overal ter wereld of het nu in kleinere clubs dan wel op grotere festivals plaatsvond. Steeds weet hij de aanwezigen te begeesteren met zijn instrument waar hij zowel krachtige Bluesriffs als melodieuze muzieklijken weet uit te toveren.

Het was een schitterend idee om zijn optreden in Gent op plaat vast te leggen. Met dank aan Jeroen LaPeere is dit uitgegroeid tot een dubbel CD van uitzonderlijk sterke kwaliteit. De titel van dit dubbel album is logisch “Live In Ghent” en herbergt niet minder dan 24 songs. Het is een gezonde mengeling geworden van eigen nummers en min of meer bekend werk van oude meesters. Het is even wennen voor de luisteraar als je de eerste noten van Robert Johnson’s “Come On In My Kitchen” hoort op het instrument maar je bent snel bij de les. En zeker met die schitterende versie van Tom Waits’ “Way Down In The Hole” die erna volgt. We kunnen onmogelijk alle songs gaan belichten, zie trcklist onderaan, maar we kunnen toch zijn briljante versie van “St James Infirmary” niet onbesproken laten. De fantastische traditional grijpt je van bij aanvang bij de keel en laat de greep niet meer los tot na afloop. De zaal is muisstil tijdens het lied maar het applaus na afloop spreekt boekdelen.

Manitoba heeft een prima, warme baritonstem die waar nodig even ruig als overtuigend klinkt. De tweede plaat beging met het oude Gospelnummer “Ain’t No Grave” dat hier uiteraard een meer persoonlijke versie krijgt en het is wat verrassend vlak hierna een oorwurm als “Tastes Like Chicken” te horen te krijgen maar het enthousiaste meezingen van het publiek zegt genoeg. Manitoba voelt duidelijk de erkenning van het publiek en zijn tevredenheid hierover laat hij een paar keer blijken. Dat hij zéér graag zou terug komen zegt hij en als de kans zich voordoet twijfelen we niet dat hij opnieuw in het programma van Missy Sippy zal terug te vinden zijn. We zullen er ook bij zijn dan en in afwachting zullen we nog regelmatig terug grijpen naar deze “Live In Ghent” !

Luc Meert

 Artiest info
Website  
 

Label: Hal’s Kitchen

video

 

Tracks:

CD 01
01 Come On To My Kitchen
02 Way Down In The Hole
03 Atlanta Moan
04 Automobile
05 Baby PLease Don't Go
06 Evangeline Blues
07 Dancing in The Moonlight
08 Let The Mermaids Fly With Me
09 Sweet Home Chicago
10 St James Infirmary
11 My Babe
12 Learned Pigs & Fireproof Women
CD 02
01 Ain't No Grave
02 Tasted Like Chicken
03 High Fever Blues
04 They're Red Hot
05 Built For Comfort
06 Somebody On Your Bound
07 Key To The Highway
08 Dig Me A Grave
09 Turn Out The Lights
10 My Creole Belle
11 Who Do You Love
12 The Thrill Is Gone