CHARCOALCITY – GREYSCALE

Het debuutalbum uit 2016 van de Belgische industrial rock/metal band Charcoalcity (CCC) heet ‘Greyscale’. CCC is live een rock trio uit het Gentse (Eeklo) dat bestaat uit oprichter Peter De Zutter (zang, gitaar),  bassist T-Mo en drummer N-Thony. Peter De Zutter aka Deezee is voorman en creatief brein achter de muziek en de band. Hij nam bij de opnames van ‘Greyscale’ in zijn eigen studio alle instrumenten én de zang voor zijn rekening, alsook het grafische werk. ‘Charcoalcity’ is dus eigenlijk een soloproject. Live wordt Peter ondersteund door bassist Timo De Vreese aka T-Mo en drummer Anthony Hooft aka N-Thony. De rock muziek die ze maken noemen ze zelf Industrial New Wave Metal.

Eind 2014 wordt, als teaser, de video “Leave” op Youtube gepost. Het anti-terroristische en Atheïstische gegeven in de clip zorgt voor enige commotie op het net, dit gezien toevallig één week voor de terreuraanslagen op Charlie Hebdo in Parijs…

“ As a big rock and industrial music enthousiast as well as a fan of politically charged writing, I’m a big fan of this track. Very potent message, but more importantly, a well written song that especially takes off on the chorus. It’s heavy and cutting but the motion also comes through… ” (James, Independent Music Industry)

De clip bezorgt hen een bijna platencontract bij het Belgische Mausoleum Record (heavy metal) label (een van de, volgens Billboard, meest vooraanstaande hardrock-labels!), dat, door het plotse overlijden van eigenaar Alfie Falkenbach in 2016, niet door ging. Een motorongeval van Peter in 2015 vertraagde alles nog eens extra… In 2016 deed de band enkele geslaagde try-out concerten en namen ze ‘Greyscale’ in eigen beheer op. Het is een album met twaalf originele Deezee nummers.

‘Greyscale’ opent met “Darkness Rules” donker en dreigend à la Rammstein, waarna in “Feed Me” het tempo op aangeven van N-Thony langzaam omhoog gaat. Met “Gasoline” dat wat meer aanleunt bij het hard rock genre, gaat het tempo nog een versnelling hoger, waarbij de zang van Deezee en de melodie belangrijker worden. Over het nummer “Leave” en de commotie er rond, is al genoeg geschreven. Het nummer, dat qua opbouw goed in elkaar steekt, kan inderdaad voor bepaalde mensen wel als schokkend overkomen. De instrumentale titel song “Greyscale” met in de intro en outro delen van een van Obama (en Bush?) geleende toespraken, gaat over een Amerikaanse militaire operatie. Gitaren en drumwerk zijn tot in detail op elkaar afgestemd. Knap! Voor de anders denkenden onder ons zijn er het stekelige “There Is No God” en/of “Catkiller”,nummers, die ook wel iets zullen losweken. Met “Face the Truth” en “Killing is a Virtue” zal CCC de liefhebbers van heavy industrial metal genre Rammstein en andere hard metal liefhebbers zeker op hun hand krijgen. “Selfcontrol” tenslotte, is CCC nog een maal ten volle uit. 

Als debuutalbum kan je ‘Greyscale’ van Charcoalcity in het industrial metal genre, zeker als goed, donker en stevig beschrijven. ‘Greyscale’ is een geslaagd debuut, omdat Charcoalcity (heeft Eeklo, Meetjesland iets te maken met houtskool?...) weet waar ze mee bezig zijn!

Check voor alle overige info én alle tourdata de websites van de band en/of Rootstime!

Eric Schuurmans

 

 

Album track list:
1”Darkness Rules” - 2”Feed Me” - 3”Gasoline” - 4”Democracy” - 5”Leave” - 6”Greyscale” - 7”You Can’t Take My Soul” - 8”There Is No God” - 9”Catkiller” - 10”Face the Truth” - 11”Killing Is A Virtue” - 12”Selfcontrol” - Music / Lyrics by Deezee, and/or where [noted] ℗ 2016 – Produced by Deezee

Album Line-up:
Deezee (Peter De Zutter): vocals, all instruments
& when Live :
T-Mo (Timo De Vreese): bass, b-vocals
N-Thony (Anthony Hooft): drums, b-vocals

Discography ‘Charcoalcity’:
Greyscale [2016]

 

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Deezee Records

video