THE RAPTOR TRAIL – DEVIL ON AN INDIAN

“Devil On An Indian” van de Amerikaanse progressieve rockgroep ‘The Raptor Trail’ is wat men een conceptplaat pleegt te noemen. Het is de opvolger van hun tweede album “New World” dat in de lente van 2016 op de platenmarkt is verschenen en al snel volgde op de titelloze debuutplaat “The Raptor Trail” uit 2015. Het rocktrio uit Brevard, North Carolina bestaat uit leadzanger, gitarist, banjospeler en songschrijver Matt Mayes, gitarist, bassist en pianist-keyboardsspeler John Meyer en drummer Gene Bass.

Het concept van deze nieuwe cd ligt in het verhaal van een na een hevige inwendige spirituele strijd in het reine met zichzelf komende jonge man die zijn roots en een historisch verleden heeft bij de Indianen, de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Zijn huidige opvoeding is gebaseerd op het christendom waarin moraal en plichtsbesef hoog in het vaandel wordt gedragen.

Zijn rondreis begint na een zwaar motorongeval in de woestijn waarbij hij bijna het leven verloor en waarbij hij er van overtuigd was dat hij op niemand minder dan de duivel zelf gecrasht was. Daarna volgt een uitgesponnen spirituele trip langs zelfbewustzijn en introspectie, een zoektocht naar zichzelf die hem duidelijk maakt dat er in elke mens altijd wel iets slechts schuil gaat.

In drie episodes wordt dit hele verhaal afgewerkt en ondersteund door progressieve en vaak heel melodieuze rockmuziek. Er werden voor de opname van het album ook enkele gastmuzikanten opgetrommeld, waaronder Edwin McCain die de zang verzorgt in het nummer “The Vanishing Point”, Michael Williams die orgel speelt in de tracks “Froth Squelch” en Rapa Muntu die op conga speelt bij de nummers “Dream Catcher” en “Wolf Medicine”.

De eerste track van ‘Part One’ in deze trilogie is het nummer “Ten Bears” (zie video), een mooi gezongen stukje muziek met knap gitaarspel door Matt Mayes. “How The West Was Won” is dan weer een meer melodieuze rocksong en “Quaker Pets” sluit dit eerste hoofdstuk af. Deel twee bestaat uit drie tracks met “Dream Catcher”, “Wolf Medicine” en “Doorstep” en het derde en laatste deel bevat vier nummers: “Froth Squelch”, “Without A Trace”, “The Vanishing Point” en “Red Giant”. Aan het einde van dit intrigerende muzikale verhaal belanden we samen met de hoofdrolspeler in een apocalyptische setting die het einde van de wereld moet voorstellen.

Als u er in kunt slagen om zich te verplaatsen in de wereld van de centrale figuur in al deze verhalen, dan zult u zeker te vinden zijn voor het totale concept dat dit album “Devil On An Indian” beoogt te realiseren. Lukt dat niet, dan zult u deze cd van ‘The Raptor Trail’ echter eerder als een matige progressieve rockplaat gaan klasseren.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

video