FOX – THE FOX BOX

Ik was nog net geen 20 jaar jong geworden toen de Britse popgroep ‘Fox’ in 1975 werd opgericht door de Amerikaanse songschrijver en platenproducer Kenny Young. Bij de muziekspecialisten onder u is hij misschien wel gekend als de componist van het prachtige liedje “Under The Boardwalk” dat ‘The Drifters’ in 1964 onsterfelijk hebben gemaakt en dat nadien ontelbare keren door andere artiesten werd gecoverd. Hij is ook de oprichter van en het muzikale brein achter het Latijns-Amerikaanse muziek spelende ensemble ‘Rhythms Del Mundo’, waarmee aandacht gevraagd wordt voor de impact van de klimaatsverandering op onze toekomstige leefwereld.

Kenny Young had al een paar keer samengewerkt met de Australische zangeres Susan Traynor, die toen nog als frontvrouw deel uitmaakte van de folkgroep ‘Wooden Horse’ waar ze twee platen mee heeft opgenomen. Hij bracht Susan Traynor onder het pseudoniem ‘Noosha Fox’ in 1975 als leadzangeres naar de nieuwe formatie ‘Fox’ waarin ook de Ierse zanger Herbie Armstrong mee voor het vocale werk zorgde.

Met een op Marlene Dietrich gebaseerde ‘look’ en een steeds zeer stijlvol gekleed imago werd Noosha Fox al gauw een niet te missen zangeres bij ‘Fox’ en wist ze liefhebbers van muziek en van mooie vrouwen voor het scherm gekluisterd te houden als ze haar door Kenny Young gecomponeerde liedjes op televisie kwam zingen.

Het eerste album “Fox” kwam in 1975 op de markt en was meteen een groot succes, net als de daaruit getrokken hits “Only You Can”, “Imagine Me, Imagine You” en “He’s Got Magic”. Aan het einde van datzelfde jaar verscheen een tweede album onder de titel “Tails Of Illusion”, maar die plaat was veel minder succesvol en het leek alsof ‘Fox’ een langzame dood zou gaan sterven.

Maar eind 1976 kwamen ze ijzersterk terug met de sexy klinkende single “S-S-S-Single Bed” (zie video) waarop Noosha Fox met hijgende stem elke mannelijke (en misschien ook wel vrouwelijke) fan om haar vingers wist te winden. Bouwend op dit onverwacht grote succes werd al gauw een nieuw album klaargestoomd dat in 1977 onder de titel “Blue Hotel” op de markt kwam.

Daarna verliet Noosha Fox de groep en werd de formatie ‘Fox’ officieel ontbonden, terwijl Kenny Young en Herbie Armstrong wel verder gingen onder de nieuwe groepsnaam ‘Yellow Dog’. Noosha probeerde in 1979 nog een solocarrière te lanceren en bracht een single uit onder de titel “The Heat Is On”, maar dat nummer werd nadien in 1983 pas een echte hit in de coverversie van ‘ABBA’-zangeres Agnetha Fältskog als track van haar soloalbum “Wrap Your Arms Around Me”.

Kwaliteitslabel ‘Cherry Red Records’ besloot om dit jaar een box uit te brengen met daarin de drie studioalbums “Fox”, “Tails Of Illusion” en “Blue Hotel” in een gedigitaliseerde bewerking en telkens met enkele bonustracks op elke cd, naast een vierde cd “Images – A Selection”, wat eigenlijk een soort verzamelplaat is met de zeven single-hits van ‘Fox’ en wat B-kantjes op één schijfje.

Naast de bekende en hierboven vermelde hits maakte de groep ‘Fox’ nog heel wat mooie nummers waarmee u via de 56 tracks op de vier cd’s van ‘The Fox Box’ alsnog kennis kunt maken en dat is een echte aanrader voor de vele fans van de hitgevoelige muziek die destijds gemaakt werd in de glorierijke seventies.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Cherry Red Records

video