ELLIOTT AND THE AUDIO KINGS - ELLIOTT AND THE AUDIO KINGS

 

“ Blues traditionalists at heart,
Elliott & the Audio Kings tackle everything from
jump blues and big shuffles to 50s rock and roll… “

De Canadese Ontario roots band Elliott & the Audio Kings bracht in het voorbije jaar bij Busted Flat Records een titelloos debuut album uit. Singer-songwriter / gitarist Mike Elliott had eerder het hoofdstuk met Ontario’s garage blues band Daddy Long Legs (na de dood van vriend en bassist Steve Toms) afgesloten en besloot met drummer Jonny Sauder en doghouse bassist Scott Fitzpatrick als de Audio Kings, een volgende stap te zetten. Dat dit de juiste stap was bewezen in 2009 de uitreiking van de Maple Blues Awards, waar ze genomineerd werden in de categorie ‘New Artists’.

“ Elliott & the Audio Kings are old school, not retro!... “

Elliott & the Audio Kings trokken medio afgelopen jaar de studio in om hun debuut album te vullen met hun eigen mix van shuffles, boogies en swing. Het album Elliott & the Audio Kings is een album met elf originele Mike Elliott nummers, die de muzikale vaardigheden van dit trio in beeld zetten. Het album is op de éérste plaats een roots rock album, waarbij blues een  belangrijk element is. Voor de extra bluesy inbreng zorgt de harmonica van Elliott.

Na de rockende opener ”What They Say About You” is er nog de boogie ”One Of a King”, het ouderwetse ”Come On Home”, de shuffle ”Easier Said Than Done” en het bluesy ”No Need to Be Alone”. Het opvallende ”Another Day, Another Dollar” is een nummer over hoe hard je moet werken, om iedere dag brood op de plank te krijgen. Na de shuffle ”Friday Night” is er het erg bluesy ”Jealous Kind”. Het is de langste track van het album, waarin de geweldige gitaar van Elliott de hoofdrol opeist (Elliott heeft vijf elektrische gitaren, maar speelt meestal op een klassieke Harmony Rocket, a.k.a. zijn "ol' knobby"…) en, waarin de langzame beat van Jonny Sauder’s drum mee de sfeer bepaalt. Het is een nummer over jaloezie, waarin Elliott’s songwriting erg belangrijk is. ”I Don’t Want to Work” is een Bo Diddley-achtige track met een solo van Sauder en ”I Know” de swampy afsluiter.

Mike Elliott en zijn Audio Kings schieten met hun titelloos debuut album al meteen in de roots roos. Het album is voor Elliott & the Audio Kings niet enkel een nieuw geslaagd nieuw begin, maar is ook een ode aan Elliott’s oude band Daddy Long Legs. De bassist van de band, die Mike’s goede vriend was, Steve Toms stierf na een thuisongeval in 2015. Een deel van de energie die van het duo uitging, is zeker blijven verder leven in Elliott’s & the Audio Kings.

Eric Schuurmans

 

 

Album track list:
1”What They Say About You” - 2”One of a King” - 3”What Tomorrow Brings” - 4”Come On Home” - 5”Easier Said Than Done” - 6”No Need to Be Alone” - 7”Another Day, Another Dollar” - 8”Friday Night” - 9”Jealous Kind” - 10”I Don’t Want to Work” - 11”I Know” – Music / Lyrics by Mike Elliott ℗ 2016 – Produced by Elliott and the Audio Kings

Album Line-up:
Mike Elliott: vocals, guitar, harp
Jonny Sauder: drums, percussion, b-vocals
Scott Fitzpatrick: double bass, b-vocals

Discography ‘Elliott and the Audio Kings’:
Elliott and the Audio Kings [2016] 

Artiest info
Website  
 

Label: Busted Flat records

video