FERMIN MUGURUZA & CHALART58 - BLACK IS BELTZA ASM SESSION

Voor wie de Spaanse scene een beetje volgt, klinkt de naam van Fermin Muguruza als een klok: de Bask is al ruim dertig jaar bezig te worden wat hij ondertussen is: dé naam bij uitstek in de hedendaagse Baskische muziek en bij uitbreiding in de hele Baskische kunstwereld. Zijn oorspronkelijk op punk en ska gebaseerde muziek met bands als Kortatu en Negu Gorriak, maakte overals in Europa fans en Fermin zelf kreeg in bepaalde kringen een soort Manu Chao-status, waarmee ik bedoel dat er naar hem wordt opgekeken in een aantal kringen. De man is tegenwoordig niet meer alleen met muziek bezig: ook strips en andere vormen van beeldende kust krijgen zijn aandacht en hij wordt al helemaal enthousiast, als hij kan meewerken aan zogeheten multimediaprojecten.

Zo’n project was in de zomer van vorig jaar “Black is Beltza”, een tentoonstelling in Barcelona opgezet door “Azkuna Zentroa” -het cultureel centrum van Bilbao, dat ik u bij deze van harte kan aanbevelen, waarvoor Fermin de rol van curator op zich nam en die werd opgehangen aan het verschijnen van de strip “Black is Beltza”, waaraan hij samen werkte met Harkaitz Cano en Jorge Alderete. Een heleboel parallelle activiteiten werden opgezet in samenwerking met de stichting Arts Santa Monica (vandaar de “ASM” in de titel van de plaat) en in nogal veel ervan, speelde muziek een cruciale rol. “Beltza” betekent “Black” in ’t Baskisch en dus is de titel eigenlijk te vertalen als “Black is Black”, waarbij het statement erin zit, dat zwart zijn, niet alleen met huidskleur te maken heeft, maar net zo goed met cultuur: er zijn blanken die “black” zijn en Spaans spreken.

Goed, dié instelling dus, plus -de ondertitel van de CD is “Irun Lion Zion in DUB”- een flinke dosis toetsen, bas en ritmes uit de doosjes van Chalart58, in combinatie met bevriende stemmen van mensen als BocadeBaba, La Basu, Sr. Wilson, Maysa Daw, Joan Garriga (van La Troba Kung Fù), Amparo Sanchez, Skarra Mucci, Madjid Fahem en nog zo’n dik dozijn anderen van wie de namen in de scenes van Catalonie en Baskenland van betekenis zijn…dat zijn de ingrediënten van een ongemeen aanstekelijke plaat, die volgestouwd is met gelegenheidsnummers, geschreven door Fermin, met uitzondering van “La Negra Flor” van Radio Futura, die illustere band uit Madrid, die de Spaanse rock een gezicht gaf in de jaren ’80. Ook Manu Chao kwam langs tijdens de sessies, die uitmondden in een hedendaags feest vol wereldmuziek, waarin evenveel plaats was voor de Oud als voor de dwarsfluit en de ritmebox.

“Aanstekelijk”, dat is, na een luisterbeurt of drie, het meest passende adjectief voor deze plaat. Ga je verder dan drie keer, dan komen termen als “gepassioneerd”, “divers” “globaal”, “hedendaags” door je hoofd spoken. Eigenlijk is dat de opsomming van adjectieven, die je aan de stad Barcelona toekent. Bijgevolg is dit een heuse Barcelonaplaat, die ik wat graag aan iedereen mag aanbevelen !

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
   

label: Kasba
distr.: Xango

video