BATTLEFIELD BAND - THE PRODUCER’S CHOICE

De ondertitel van deze compilatie-CD luidt “celebrating the iconic Scottish band’s induction to the Scottish Traditional Music Hall of Fame”, een ware gebeurtenis in de folkwereld in 2016. The Battlefield Band draait zowat een halve eeuw mee in de folkmuziek en zag in de loop van die decennia veel alumni komen en gaan.

Meer dan dertig platen brachten ze uit, sinds hun titelloze debuut uit 1077, eentje dat al lang niet meer verkrijgbaar is, maar ten huize H. nog regelmatig van stal gehaald wordt. Immers, deze band is voor de Schotse muziek even belangrijk als The Chieftains voor de Ierse variant, wat toch heelwat betekent.

Deze jubileumplaat werd geheel en al samengesteld volgens de wensen van het “vijfde bandlid”, Robin Morton, die de band als producer en manager door zowat heel hun carrière begeleidde en voor deze feestelijke aangelegenheid 19 nummers (ruim 72 minuten) uitkoos, die voor hem tot de hoogtepunten van het repertoire van de band behoren.

De man heeft duidelijk oren aan zijn kop, want hij laat de complete stamboom de revue passeren en selecteerde nummers uit zowel de allereerste als uit de meest recente platen. Het defilé dat zich tijdens deze vijf kwartier voor je ogen ontvouwt is noch min noch meer indrukwekkend te noemen: natuurlijk zijn er Alan Reid, de originele toetsenist/gitarist, Jim en Sylvia Barnes, Brian McNeill en Duncan MacGillivray, maar net zo goed hoor je andere namen voorbij komen, die op een of ander moment, voor kortere of langere tijd, deel uitmaakten van het “merk” Battlefield Band en dan gaat het je toch even duizelig maken: Iain MacDonald, Mike Katz, Sean O’Donnell, Pat Kilbride, Alistair Russell, John McCusker, Ewan Henderson, Jen Clark, Karine Polwart….en dan vermeld ik ze niet eens allemaal….ze zijn allemaal deel geweest van de Band, live en/of op plaat en op deze compilatie leveren ze allemaal een of meer bijdragen.

Songs of songcyclus als “”Rantin’ Rovin’ Robin”, “Leaving Friday Harbor”, “The St. Louis Stagger / The Ass In The Graveyard / Sandy’s New Chanter”, The Last Trip Home / The Luckenbooth”, “Tynes in Overtime” en “After Hours / Whiskey in the Jar / The Green Gates / The Ship in Full Sail”…ze staan er allemaal op en geen van alle klinken ze zelfs maar een beetje gedateerd. The Battlefield Band is een Instituut en verdient deze status meer dan een beetje. Voor echte folkies is dit dan ook een echte must have-CD.

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Temple Records

video