EILEEN KOZLOFF– JUST WORDS

Het meest geliefde instrument dat de Texaanse multi-instrumentaliste Eileen Kozloff bespeelt, is de autoharp. Dat is een veelsnarig instrument dat sterk lijkt op een citer en dat veelvuldig gebruikt wordt bij het brengen van bluegrass- en folkmuziek. Maar ze hanteert de akoestische gitaar en andere instrumenten met haast evenveel gemak.

Voor de opname van de elf nummers van haar nieuwste plaat “Just Words” heeft ze er echter voor gekozen om gastmuzikanten in de studio uit te nodigen. Zo speelt John Kelly op elektrische gitaar, Rob Pastore op pedal steelgitaar, Thomas Helton op contrabas, Jeff Duncan op viool en Joe D’Angelo op drums. Albumproducer Hank Woji draagt daarnaast ook zijn steentje bij als gitarist op een zestal tracks van dit album.

We krijgen drie kwartier alt.country-, folk- en Americana-muziek aangeboden op “Just Words” met elf liedjes waarvoor Eileen Kozloff zowel de tekst als de muziek allemaal zelf heeft geschreven. Dat deed ze trouwens ook voor de tracks van haar twee vorige soloalbums “Solitary Rider” uit 2006 en “Hearts & Souls Entwined” uit 2007.

Qua stemgeluid doet zij me af en toe trouwens denken aan de Amerikaanse zangeres Chrissie Hynde van ‘The Pretenders’, omwille van een gelijkaardig vibrato in haar weliswaar wat minder hese stem. Dat valt al meteen op bij de openingstrack “Always Wrong From The Start”. De akoestische folkballad “To The River I’ll Go” is voor ons het eerste hoogtepunt op “Just Words”, maar daar blijft het gelukkig maar niet bij.

Andere sterke songs die bij ons op een aantal replays zullen kunnen rekenen zijn “Asunder”, het beklijvende anti-oorlogslied “No More War Anymore” (zie video), het over de overlevingskansen van een huwelijk handelende “Will You Still Be Mine”, het Dylaneske “Guitar Man” en het bijna pijnlijk smekende, akoestische slotnummer “Take Me Back”.

(valsam)
“The lyrics of most of the songs on the album ‘Just Words’ from Eileen Kozloff seem to be autobiographical and coming straight from the heart. The sober but beautiful instrumentation around these tracks are the main strength of this record, of course next to the intriguing vocals of the artist herself.“ – www.rootstime.be

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: MoosiCowlia
Info: Hemifran

video