RAMBLIN’ JACK ELLIOTT – YOUNG BRIGHAM / BULL DURHAM SACKS & RAILROAD TRACKS

De Amerikaanse folkzanger en songschrijver Ramblin’ Jack Elliott werd op 1 augustus 1931 in Brooklyn, New York geboren als Elliot Charles Adnopoz, de zoon van Joodse ouders. Momenteel is hij op 85-jarige leeftijd nog steeds ‘alive and kicking’ and betreedt hij nog regelmatig een podium om enkele van zijn vele liedjes uit een rijke muziekcarrière live te brengen. Hij werd vijf keer genomineerd voor een ‘Grammy Award’ en won die twee keer in de categorie ‘beste traditionele folkplaat’ in 1995 en ‘beste traditionele bluesplaat’ in 2009.

Het in heruitgave van klassieke albums gespecialiseerde label ‘Cherry Red Records’ heeft twee van zijn meest succesrijke albums gebundeld op één gedigitaliseerde cd. Het betreft de platen “Young Brigham” uit 1968 en het geheel akoestische “Bull Durham Sacks & Railroad Tracks” uit 1970. Daarvoor had Ramblin’ Jack Elliott al tien andere platen op de markt gebracht met het album “Woody Guthrie’s Blues” uit 1955 als debuutplaat.

Na 1970 verschenen er nog zes andere albums met “A Stranger Here” uit 2009 als laatste officiële release. In zijn 6 decennia lange muzikale carrière heeft hij ook nog vijf platen opgenomen in samenwerking met banjospeler Derroll Adams en zijn er meer dan tien compilatiealbums met zijn werk uitgebracht.

Ramblin’ Jack Elliott’s handelsmerk was zijn optredens met akoestische gitaar en mondharmonica waarmee hij zichzelf begeleidde tijdens het brengen van zijn repertoire aan folkliedjes dat bestond uit door hem gearrangeerde folk-klassiekers, nummers van andere artiesten zoals Bob Dylan, Woody Guthrie, Tim Hardin, Johnny Cash en zelfs ‘The Rolling Stones’.

Johnny Cash was misschien wel zijn allergrootste fan - hij schreef de ‘liner notes’ op beide hier besproken albums - en Bob Dylan was zijn belangrijkste songleverancier die hij bij optredens wel eens ‘zijn muzikale zoon’ pleegde te noemen omdat Dylan hem eerder zijn ‘long-lost father’ had genoemd.

Op de twee platen die nu opnieuw werden uitgebracht, staan bekende nummers als Tim Hardin’s “If I Were A Carpenter” en “Reason To Believe”, Kris Kristofferson’s “Me And Bobby McGee”, Johnny Cash’s “Folsom Prison Blues” en Bob Dylan-songs als “Don’t Think Twice, It’s Alright” (zie video), “I’ll Be Your Baby Tonight”, “Lay, Lady, Lay”, “Girl Of The North Country” en “With God On Our Side”. In totaal krijgen we in 80 minuten zo’n 24 nummers aangeboden, waarvan de meeste ook anno 2017 nog heel hedendaags en vertrouwd in de oren zullen klinken.

Deze bejaarde folktroubadour verdient absoluut de hernieuwde aandacht van de nieuwe generaties muziekliefhebbers. Als grondlegger van het genre zouden zijn liedjes basismateriaal moeten zijn bij de geschiedenisles ‘hedendaagse muziek’. Zijn ‘fingerpicking’-stijl van gitaar spelen is een referentie geworden voor allerlei actuele folkmuzikanten en zijn uitgebreide songrepertoire bevat naast de vele folkliedjes ook nummers in country-, blues en bluegrass-stijl.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Morello Records / Cherry Red Records

video