WOLFGANG MUTHSPIEL - RISING GRACE

De Oostenrijkse gitarist Wolgang Muthspiel (1965) is misschien minder bekend bij het grote publiek, maar hij is echt een “musician’s musician”, zijn reputatie onder medemuzikanten is heel groot. Hij is een fenomeen zowel op de klassieke akoestische gitaar als op de elektrische variant. Al in het begin van zijn carrière had hij de wind in de zeilen door samen te spelen en op te nemen met een grootheid als Gary Burton (vib.). In 2000 startte hij zijn eigen label met opnamen van het gitaartrio MGT, bestaande uit Wolgang Muthspiel, Slava Grigoryan en Ralph Towner, in 2013 volgde zijn debuut voor ECM, ook met MGT, in 2014 verscheen zijn eerste cd onder eigen naam “Driftwood” met Larry Grenadier (bs) en Brian Blade (drs). Op “Rising Grace” speelt Muthspiel niet alleen met deze ritmetandem van wereldklasse, maar ook met de klavierleeuw Brad Mehldau en één van de nieuwe trompetsterren Ambrose Akinmusire, kortom een betere bezetting is nauwelijks denkbaar en een stevig bewijs van de status van Muthspiel. In deze omgeving heeft Muthspiel alle ruimte om zijn schitterende gitaarspel te etaleren, maar hij weet ook de anderen te inspireren en stimuleren, waardoor dit een album is geworden van buitengewone klasse! Het accent ligt op rustige, harmonieuze muziek, echte rafelrandjes en razende tempo’s ontbreken, maar er is geenszins sprake van saaie kabbelende muziek.

Al in het eerste en titelnummer “ Rising Grace” is het raak, de band is geweldig op dreef, Mehldau en Akinmusire spelen de sterren van de hemel, vooral laatstgenoemde komt hier in zijn improvisaties sterker voor de dag dan op zijn eigen albums. Muthspiel bepaalt met zijn in jazz, klassiek en flamenco doordrongen akoestische gitaarspel de gedragen sfeer. De natuurlijke klankkleur van de akoestische gitaar met nylon snaren, zoals Muthspiel die bespeelt, is het ultieme streven van de gitarist, geen vervormingen, geen aan rockmuziek gelieerde technieken. Een goed voorbeeld hiervan is het fraaie door Mehldau geschreven “Wolgang’s Waltz” waarin zijn virtuositeit ten volle tot uiting komt, puur genieten geblazen ! Hij laat hier tevens horen dat hij ook met de elektrische gitaar uitstekend uit de voeten kan. Ook in het swingende “Boogaloo” laat hij met groovy licks de el.gitaar helemaal tot zijn recht komen. Hoogtepunt is misschien wel het bewogen “Den Wheeler, Den Kenny”, een eerbetoon aan de in 2014 overleden trompettist Kenny Wheeler, één van de grote smaakmakers en voortrekkers van het ECM label. Het intrigerende “Ending Music” en het dromerige “Oak”met zowel elektrische als akoestische gitaar sluiten dit bijzonder fraaie album af. Behalve het eerder genoemde “Wolfgang’s Waltz” (Mehldau) zijn alle nummers van de hand van Wolgang Muthspiel.

Het is dat deze cd pas eind vorig jaar in mijn bezit kwam, anders was hij heel hoog geëindigd in mijn jaarlijstje, absolute aanrader voor iedereen die de jazz een warm hart toedraagt!

Jan van Leersum.

 


Artiest info
   
 

label : ECM
Distr.: New Arts int.

video