THE FURIOUS SEASONS – LOOK WEST

Al sinds meer dan dertig jaar en na meer dan 20 albums is gitarist en singer-songwriter David Steinhart uit Los Angeles een begrip in de Amerikaanse muziekindustrie geworden. Hij was stichtend lid van drie groepen: het in 1984 met zijn broers Jeff en Richard opgerichte ‘Pop Art’, ‘Smart Brown Handbag’ dat het levenslicht zag in 1993 en na tien platen afsloot in 2006, en het meteen daarna opgerichte trio ‘The Furious Seasons’.

Wij gaan het hier vandaag hebben over zijn activiteiten bij deze laatste formatie en de aanleiding hiervoor is de release van “Look West”, het vijfde album van ‘The Furious Seasons’. De andere bandleden van dit trio zijn naast leadzanger David Steinhart diens broer Jeff Steinhart die op contrabas speelt en Paul A. Nelson die op akoestische en elektrische gitaren tokkelt.

David schreef de twaalf nieuwe, akoestisch gebrachte nummers voor het album “Look West” en met violist Ray Chang in het prachtige openingsnummer “Longshot” en pianist en cd-producer Tim Boland bij de twee tracks “The Tape” en “So Glad It’s Mine” heeft u ook de twee gastmuzikanten voor de opname van dit sober georkestreerde album genoteerd.

Als je een emotioneel liedje als single “Longshot” kunt componeren en het dan ook nog zo zalig kunt zingen, dan is je aanwezigheid in de muziekscène meer dan gerechtvaardigd. Maar ook de andere tracks op “Look West” zijn catchy, melodieus en melancholisch, telkens ondersteund door erg knap akoestisch gitaarspel.

“A Thing To Behold” (zie live uitvoering op video), “Sadly Matched” (een liefdesverklaring aan ‘hometown’ Los Angeles), “Best Plans”, “Bad Man”, “My Terrible Song” (sterk gelijkend op iets van David Gray), “The Tape” en de nostalgisch terugblikkende liedjes “Summer Flame” en “Glad It’s Mine” zijn stuk voor stuk liedjes over liefde, relaties, verdriet en hartzeer die hier minstens één keer per dag door de luidsprekers mogen weerklinken: we zullen ze nooit beu worden.

We zeiden het al in het begin van deze recensie: “Look West” is de vijfde cd van ‘The Furious Seasons’ en de kwaliteit van de twaalf songs op deze plaat dwingt ons om spoedig ook terug op zoek te gaan naar de vorige vier albums van dit trio: “The Furious Seasons” uit 2008, “Thank You For Saturday” uit 2009, “My Analog Face” uit 2011 en “My Love Is Strong” uit 2015. “Look West” is een echte klasseplaat met echte klassesongs, echte klassemuziek en echte klassezang !!!

(valsam)
“Listening to the catchy, melodic and melancholic songs on ‘Look West’, the 5th album from the L.A. based trio ‘The Furious Seasons’, makes me want to start an immediate intensive search for the previous four records that have been released by them since 2008. Top class work, songs and singing are the key characteristics of these twelve excellent tunes on ‘Look West’.“ – www.rootstime.be

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Stonegarden Records
Info: Hemifran

video