CHARLIE McGETTIGAN – SOME OLD SOMEONE …

Charlie McGettigan is een Ierse singer-songwriter met 66 jaartjes op de teller. Liefhebbers van het Eurovisiesongfestival herinneren zich deze man misschien nog wel van toen hij in 1994 als gitarist op het podium stond naast zanger en pianist Paul Harrington als vertolkers van het winnende lied “Rock’n’Roll Kids” voor Ierland. Enkele van zijn composities werden in de voorbije decennia ook opgenomen door o.a. de zingende zussen Mary Black en Frances Black en andere Ierse artiesten.

Zelf heeft hij in zijn muzikale loopbaan, die al bij diverse rockgroepjes begon in de jaren ’60, een zevental soloalbums op de markt gebracht, waarvan de laatste releases de uit 2006 daterende plaat “Stolen Moments” en het uit 2010 stammende “The Man From 20” waren. Nu heeft het Duitse kwaliteitslabel ‘Stockfisch Records’ van Günter Pauler deze Ierse folkzanger opgevist om een nieuwe plaat op te nemen in de van dit label gekende en geroemde topgeluidskwaliteit.

Charlie McGettigan schrijft en zingt folkliedjes die vaak gekenmerkt worden door een oprecht sociaal engagement. Ook op deze nieuwe cd “Some Old Someone …” vinden we dergelijke nummers terug. Bijvoorbeeld in het beklijvende “Sometimes” (zie video) dat hij samen met Paul Gurney schreef en dat handelt over dementie en de vreselijke Alzheimer-ziekte. De vele reacties van luisteraars die aangeven dat ze troost vinden in dit nummer, tonen aan dat hij deze mensen met zijn songtekst in hun diepste zielenroerselen weet te raken.

Ook in zijn persoonlijk leven bleef hij niet altijd gespaard van ongeluk. In 1998 verloor zijn enige zoon Shane het leven bij een werkongeval op een bouwwerf in Amerika. Die gebeurtenis en zijn lijden hierover werd in de voorbije jaren enkele keren aangegrepen om ontroerende liedjes te schrijven. Op deze plaat heeft hij het over zijn overleden zoon in het liedje “In Your Old Room”. Helemaal aan het einde van deze cd brengt Charlie McGettigan eveneens een geactualiseerde versie van het winnende Eurovisiesongfestival-lied “Rock’n’ Roll Kids”.

Laat ons nog even wat dieper ingaan op de 14 liedjes die op “Some Old Someone …” een plaatsje hebben gekregen. “My Home Town” is een akoestische song over zijn huidige Ierse woonplaats in Drumshanbo Co, Leitrim. “Valentine” gaat over een man die als entertainer voor kinderen werkt en zo vele stralende glimlachen op hun gezichtjes weet te toveren. “How Lucky I Am” is een dankwoord voor de vrede en de welvaart die hij in zijn leven tot nu toe heeft mogen ervaren. De harde leefwereld van daklozen wordt omschreven in de aangrijpende songtekst bij het nummer “A Bed For The Night”.

“Feet Of A Dancer” gaat over tienerzwangerschappen en de daarbij opduikende angsten dat het schandaal publiek bekend zou worden. Het belang van de muziek en de informatie die ons via de radio elke dag opnieuw bereikt, vormt het onderwerp van de song “Radio On”. In het nummer “These Words Are Falling” vraagt Charlie McGettigan zich af of alle protestsongs die ooit verschenen zijn wel hun doel hebben bereikt omdat er nog altijd oorlog en honger in de wereld opduiken. “How ‘Bout You?” is een bluesy countrynummer dat geïnspireerd werd door de muziek en de sound van de in juli 2013 overleden singer-songwriter J.J. Cale.

“Some Old Someone ...” is een fijne en aangenaam beluisterbare plaat van deze intussen helemaal grijs geworden Ierse folkartiest die eigenlijk niets meer van zijn muzikale talent te bewijzen heeft, maar dat hier toch nog een keer op knappe wijze komt doen met de onvoorwaardelijke steun van Günter Pauler en zijn geweldige muzikanten in de ‘Stockfisch Records’-opnamestudio.

(valsam)

 

 

Artiest info
   
 

Label: Stockfisch Records

video