GEORGE MARTIN - THE FILM SCORES AND ORIGINAL ORCHESTRAL COMPOSITIONS

Voor wie Sir George Martin alleen maar associeert met The Beatles: hij werd niet alleen dààrom tot “Sir” verheven: de man schreef haast ontelbare filmscores, waarvoor hij zes Grammy’s en twee Ivor Novellos kreeg, maar vooral is hij de man, die als geen ander de instrumentale, op klassieke leest geschoeide muziek naar het grote publiek bracht.

Craig Leon van zijn kant, is een dirigent met wereldfaam, die onder meer Pavarotti, Sir James Galway en Andres Scholl begeleidde bij hun plaatopnames en grote orkesten als The London Chamber Orchestra, The Royal Philharmonic Orchestra en The London Symphony Orchestra dirigeerde, maar tegelijk ook arrangementen schreef voor The Ramones en Blondie.

In juli van dit jaar leidde Craig, die ook werkt aan een boek over het oeuvre van Martin, het Berlin Music Ensemble in de Meistersaal in Berlijn, met de opnames van een selectie van Martin’s werken, waarin originele muziek voor films als “Live and Let Die”en “Yellow Submarine” opgenomen werden, naast de originele score voor “The Mission”, de suite “Three American Sketches” voor drie violen en kamerorkest en een aantal voorheen onuitgebrachte composities van de hand van Martin.

Dat levert op deze plaat in totaal 29 stukken en 63 minuten muziek op van één van de groete heerschappen van de hedendaagse muziek, die meer bijdroeg aan de populaire muziek, dan de meesten onder ons zich realiseren.

Boeiende plaat, die zelfs een primeur bevat, met name de allereerste opname van “Belle Etoile”, een recent “herontdekt stuk, naast opnames die nooit gebruik werden in de films waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld waren.

Je hoeft noch filmliefhebber, noch klassiek aangelegd te zijn om deze soundtrack, die er in feite niet echt een is, maar samengesteld is uit stukken die als dusdanig bedoeld waren, te kunnen smaken. De uitvoering en directie zijn vlekkeloos en de plaat kan, zo mocht ik ervaren, perfect dienen als begeleiding bij tal van activiteiten, die zich in en rond uw huis afspelen. Met de feestdagen in aantocht, lijkt dit me een cadeautip te zijn…

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

Label: ATLAS REALISATIONS
distr.: PIAS

video