JONNY LANG – SIGNS

 

 

 “ ‘Signs’ reaffirms Jonny Lang’s commitment to the contemporary blues!... “

Jon Gordon Langseth Jr. aka Jonny Lang begint op zijn twaalfde met gitaar spelen, nadat zijn vader hem meenam naar een optreden van de Bad Medicine Blues Band, een van de weinige blues bands in Fargo, ND. Niet lang daarna neemt Lang gitaarlessen van Ted Larsen, de gitarist van de BMBB. Na een paar maanden gitaarles speelt Lang in de band van Larsen, die de naam toen verandert in Kid Jonny Lang & The Big Bang. De band verhuist naar Minneapolis, MN, en brengt in 1995 het debuut album ‘Smokin’’ uit.

Van 1993 tot 1996 was The Big Bang de back up band van Lang. Deze groep bestond uit de drie oprichters van de BMBB: Ted Larsen (gitaar), Ted’s broer Michael Rey Larsen (drums) en Jeff Hayes (bas). Keyboardist Bruce McCabe vervoegt de band in 1995, nadat Lang en zijn jonge band hem imponeerde toen ze openden voor McCabe’s band The Hoopsnakes. Van 1996 tot 2004 waren Paul Diethelm (gitaar), Bruce McCabe (keyboard), Doug Nelson (bas) en Billy Thommes (drum) zijn back up. Nelson overleed na een verkeersongeluk in 2000 en werd vervangen door Billy Franze. Franze is in 2003 vervangen door James Anton. Saxofoonspeler David Eiland komt er in 2000 bij. In 2005 vervangt Lang de gehele band, behalve James Anton (akoestische gitaar).

In 1996 tekent Lang een contract bij A&M Records. In 1997 brengt Lang (hij was toen vijftien!) het multi-platina album ‘Lie To Me’ uit. Het volgende album ‘Wander This World’, is uitgegeven in 1998 en wordt genomineerd voor een Grammy. In 2003 komt het album ‘Long Time Coming’ uit. Lang’s gospel beïnvloedde album ‘Turn Around’, komt uit in 2006. In 2006 ontvangt Lang een Grammy.

Lang is al meer dan decennia actief in de muziekwereld. Hij heeft het podium gedeeld met The Rolling Stones, Aerosmith, B.B. King en Buddy Guy. In 1999 is Lang (door de toenmalige president Bill Clinton) uitgenodigd om op te treden voor de Witte Huis genodigden voor het Crossroads Guitar Festival, om geld in te zamelen voor het Crossroads Centre Antigua, een ontwenningskliniek voor drugs en alcohol op de Caraïben.

Lang trouwde, kreeg kinderen en tijden (en muziekstijl) veranderen in de voorbije achttien jaren. Met ‘Fight For My Soul’ [2013]” sloeg Jonny Lang een andere weg in. Met zijn zesde album ‘Signs’ keert hij na vier jaar weer terug naar de ware geest van zijn blues roots, waarin de gitaar weer “front & center” staat met invloeden van Howlin’ Wolf en Robert Johnson. ‘Signs’ bevat Funk, Rock en Blues elementen, samengebracht door zijn signature stem, meeslepende lyrics en verbluffende gitaar solo’s.

Het album opent met een juke joint stomp “Make It Move”. Het is Lang’s persoonlijke verhaal over (zo zegt hij -één van zijn zwakke punten- zelf proactief zijn):

“ Going to the mountain rather than waiting for it to come to you... There have been times in my life where I thought something would take care of itself, when I should have put some effort forth to help it happen.
Being proactive has been a weakspot for me…”.

Het duivelse dat je in ”Snakes” voelt, omhult het verhaal van een jonge man die geconfronteerd wordt met verwaandheid en verleiding. ”Last Man Standing” opent knap met een Drew Ramsey spinsel en is opnieuw een persoonlijk nummer maar dat ook voor iedereen geldt, die in problemen zit. In de titel song ”Signs” wordt je wakker met de feiten die de dag beheersen, de politiekers die er weer het gebruikelije zooitje van maken. Losgeslagen gitaren en een krachtige groove weerspiegelen in ”Bitter End” de steeds terugkerende frustratie die we allen kennen en, die ons daarna weer samen sterker maakt in het opgewekte ”Stronger Together”. ”Into The Light” dat hierna volgt is een funky vermaning om te door te gaan. Een aangrijpend gitaar solo de signature van producer Josh Kelly knap in het gevoelige ”Bring Me Back Home”. Het album sluit daarna af met het wat onheilspellende ”Wisdom” gevolgd door ”Singing Songs”, datstaat voor subtiele en heel emotionele gevoelens.

Jonny Lang combineert ook op ‘Signs’ heel kien zijn prima gitaarspel en zijn veelzijdige vocale capaciteiten. De teksten zijn persoonlijk, maar spreken iedereen aans en ze helpen je keuzes maken. ‘Signs’ is Jonny Lang als singer-songwriter en blues gitarist “ten volle uit”!

“ ‘Signs’ is Jonny Lang as a today’s modern and unique singer-songwriter and blues guitarist ! “

Jonny Lang tourt vanaf augustus opnieuw in Europa en is bij ons te zien op 05/11/17 in HET DEPOT in LEUVEN. In Nederland kan dat een maand vroeger: op 21/10/17 tijdens het RAMBLIN’ ROOTS FEST in TIVOLI VREDENBURG in UTRECHT en op 22/10/17 in HEDON in ZWOLLE!

Check voor meer info én/of alle tourdata de website van de artiest!

Eric Schuurmans

 

 

21/10/17 : RAMBLIN’ ROOTS FEST, TIVOLI VREDENBURG, UTRECHT, NL
22/10/17: HEDON, ZWOLLE, NL
05/11/17: HET DEPOT, LEUVEN

 

Album track list:
01.”Make It Move” – 02.”Snakes” – 03.”Last Man Standing” – 04.”Signs” – 05.”What You're Made Of” – 06.”Bitter End” – 07.”Stronger Together” – 08.”Into The Light” – 09.”Bring Me Back Home” – 10.”Wisdom” – 11”Singing Songs

– Music/Lyrics by Jonny Lang & Josh Kelley and/or as [noted] ℗ 2017 – Producerd by Lang, Drew Ramsey &  Shannon Sanders – Josh Kelley (9)

Album line-up:
Jonny Lang: vocals, guitar
Dwan Hill: keys
Dennis Dodd:
Josh Kelley:             

Discography Jonny Lang:
Signs [2017] | Fight For My Soul [2013] | Live at the Ryman [2009] | Turn Around [2006] | Long Time Coming [2003] | Wander This World [1998] | Lie to Me [1997] | Smokin' (by Kid Jonny Lang & The Big Bang) [1995]

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

itunes

Label: Provogue Records / Mascot Label Group

video