DENNIS JOHNSON & THE MISSISSIPPI RAMBLERS – RHYTHMLAND

 

 “ I wanted to make a diverse album with great rhythms, lyrics and improvisation… ” (D. Johnson)

Dennis Johnson groeide op in de baai van San Francisco, waar hij thuis vaak de muziek van Chuck Berry hoorde. Als tiener leert hij zelf gitaar spelen en ontdekt hij zijn passie voor slide gitaar. Hij ontdekt dan ook de muziek van Robert Johnson, Roy Rogers en (de singer-songwriter, country en blues harmonicaspeler, platenproducer en bandleider) “Norton Buffalo”. Een optreden van Roy Rogers maakte een grote indruk op Johnson en heeft zijn muziek sterk beïnvloed:

“Seeing Roy Rogers play the first time, really blew me away...”

Het belang van naamgenoot Robert Johnson’s muziek wordt alsmaar belangrijker, tijdens de evolutie van Dennis als gitarist. Dennis hoort in Robert Johnson’s muziek twéé gitaren:

“Robert Johnson‘s guitar playing sounded like two guitars. It’s a blend of rhythm and slide lead lines as if two guitarists are playing when it’s really one guitarist…”

In de voorbije twee, tourde Dennis Johnson vooral in het Westen van de States met zijn band The Mississippi Ramblers en trad hij op tijdens meerdere festivals.

In 2010 brengt Dennis zijn debuut album Slide Show’ uit met o.a. “2 In the Morning”, dat hij coverde als een tribute aan Elmore James. In 2014 volgde ‘Slide Avenue’ en recent bracht hij met The Mississippi Ramblers ‘Rhythmland’ uit. The Mississippi Ramblers zijn Tim Metz (drums), Jonathan Stoyanoff (bas) & Craig Long (keys / co-producer). Het album is een verzameling van meerdere stijlen: van blues tot Americana, country en folk.

Dennis opent met de Son House klassieker “Walkin’ Blues”, die hij in eeen eigen kleedje steekt. Metz & Stoyanoff zetten hier knap en afgemeten de strakke lijnen uit. ”Timbale” is een nummer met Latino invloeden waarin Dennis zijn kwaliteiten als slide gitarist nog eens demonstreert. Dan volgen er de mooie ballade ”Faith”, de gitaar boogie ”Fillmore Street” (met een swingende Craig Long achter de piano) en een knap akoestisch folk nummer ”That Way No More”. In ”Valley Of Love” zit je aan de delta’s van de Mississippi en, voor indruk te maken in de rocker ”High Heel Shoes”,heeft Dennis zijn dobro omgehangen. ”My Love Is Here For You” is opnieuw een portie pure Delta blues en ”Southbound Train” een Americana om even de ogen bij te sluiten. De rocker ”Revolution” is de grote finale waarin Dennis nog een laatste maal voluit gaat.

In onze vorige recensie schreven we het al dat “Robert Johnson’s muziek alsmaar belangrijke werd tijdens de evolutie van Dennis als gitarist” en, “dat Dennis Johnson terecht de naam van “master slide gitarist” verdient...”. Dennis ontmoette zelf niet zijn naamgenoot Robert Johnson, maar wel David “Honeyboy” Edwards, die hem vertelde dat het geheim in de eenvoud ligt. Dat hij dit begrepen heeft bewijst hij met ‘Rhythmland’. Het is een album dat door zijn verscheidenheid bij de top hoort en, dat iedere roots liefhebber zeker zal aanspreken!

“ Dennis Johnson’s ‘Rhythmland’ is an album that belongs to the top by its variety of tones and rhythms. It will undoubtedly appeal to every roots lover!... “

Eric Schuurmans

 

 

Album track list:
01.”Walkin’ Blues” [Son House] – 02.”Timbale” – 03.”Faith” – 04.”Fillmore Street” – 05.”That Way No More” – 06.”Valley Of Love” – 07.”High Heel Shoes” – 08.”My Love Is Here For You” – 09.”Southbound Train” – 10.”Revolution” – Music/Lyrics by Dennis Johnson and/or as [noted] ℗ 2017 – Produced by: Dennis Johnson & Craig Long

Album Line-up:
Dennis Johnson: vocals, guitar
Tim Metz: drums
Jonathan Stoyanoff: bass
Craig Long: keys, b-vocs

Discography Dennis Johnson (& The Mississippi Ramblers):
Rhythmland [2017] | Slide Avenue [2014] | Slide Show [2010]

 

 

 

Artiest info
Website  
 

video