PAUL BATTO – STRAIGHT TALK

 

 “ Huhu, who’s afraid of the Boogeyman?... “

Als je als vijfjarige van je vader een gitaar krijgt, wat hij pas later wist te waarderen, dan weet je hoe Paul Batto, een singer-songwriter uit Slovenië aan zijn reis begon. Collega Rootstime recenciste Marcie beschreef het in 2014 (knap) als volgt:

“Batto  springt met zijn gitaar om alsof het een verlengstuk is van zijn avontuurlijke ziel: finger-pickend, slide, gipsy Spaans, ragtime, strelend of bluesy mijmerend. Meer dan zijn gitaar en wat voetritmes heeft hij niet nodig om zoals een immer rusteloze troubadour zijn route te markeren…
Zijn geëmotioneerde stem, die soms een lichte trilling verraadt, verspreidt een warme gloed wat ook zijn narratieve songs zo invoelend maakt, immer betrokken op het wel en wee van zijn medemens…”

“Batto zingt zijn songs zoals de oude ‘songsters’ bluespioniers dat deden, soms met desperate uithalen, dan weer met doorleefde stem. Hij maakte trouwens ooit deel uit van de ‘ABC Gospel Singers’, om zijn vocale kwaliteiten aan te scherpen. De aangrijpendste songs zijn echter deze waarbij hij zich met flamenco gitaarstijl begeleidt…”

Paul Batto kennen we solo of met band (Riverside Blues: Steve Wilkinson, Paul "Daddy" Batto & Jan Císař - Paul Batto Jr. Trio) en sinds 2009 als duo met pianist Ondra Kříž. Batto is soms ook gast van Big Bands en Jazz combo’s (Czech Radio Big Band, SFV Big Band, Elmar Kluth Trio…).

Eén man, één stem en één gitaar, meer is er niet nodig om van zijn nieuwe album ‘Straight Talk’ [2017] een gevoelvol lyrisch liedboek te maken, weliswaar (ook weer) zonder tekstboekje of verdere info. ‘Straight Talk’ kreeg als toevoegsel “dittles, dirges & rants”, wat ik vrij heb proberen te vertalen als “oplichterij, treurzangen & tirades”.

De negen rustige, erg vlakke nummers, zijn originele Batto nummers. Ze zijn, zoals we gewend zijn verwarmend en troostend, ondanks de onderlaag die ze vaak verbergen. Zijn stem en het ritme van de gitaar volstaan, om zich hier als singer-songwriter naar het publiek te richten. Bij gebrek aan teksten is luisteren vooral de dwingende boodschap. Kijken in een straat naar ”Window at no. 14”, vragen naar waar het om gaat, naar de essentie in ”Straight Talk” of gewoon genieten van een typische Batto die, in ”What a Morning” zichzelf op gitaar overdubt. In ”If We Can Only Reach the Shore” heeft Batto het over wat mensen drijft om hun land te verlaten, om de veilige kust te bereiken en om op zoek te gaan naar “het land van melk en honing". ”World of Sorrow” en ”When Poets Walked the Earth” zijn folk songs, die Batto, hier in de rol van singer-songwriter, aan zijn fans verschudigd is. In de afsluiter ”Run Brother, Run” heeft Batto het over kleine kinderen, die schrik hebben van de “Boogeyman”. De boeman, de “bad guy” (uit de fictieseries), de "zwarte man", waarmee de ouders dreigen als ze hun kunderen niet in de hand hebben. “Huhu, who’s afraid of the Boogie Man?...”  

Paul Batto’s ‘Straight Talk’ is een rustig album dat je aanzet om te luisteren en, om na te denken over wat er om ons heen afspeelt. Het is te hopen dat Paul Batto vroeg of laat ergens hier ten lande (opnieuw) in een muziekcafé of club opduikt, want artiesten van dit allooi zijn raar én, voor je het beseft weer vlug aan de horizon verdwenen.

Eric Schuurmans

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: PAUL BATTO
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album track list:
01.”Window at no. 14” – 02.”Ain’t Chasin’ Rainbows Anymore” – 03.”Straight Talk” – 04.”What a Morning” – 05.”If We Can Only Reach the Shore” – 06.”Zora” – 07.”World of Sorrow” – 08.”When Poets Walked the Earth” – 09.”Run Brother, Run” – Music/Lyrics by Paul Batto ℗ 2017

Album Line-up:
Paul Batto: vocals, guitar

Discography Paul Batto (Jr.):
Straight Talk [2017] | Lonesome Road [2014] | Ain’t But One Way [2010]
With The Riverside Blues Band: The Riverside Blues [1994] | Gone Fishin’ [2003] - With Ondra Kříž on piano: Gospel [2009] - With N.A.S. Big Band : Paul Batto Jr. Swings [xx]

Artiest info
Website  
 

Label: Ragtime Records

video : “JJ” from The Blue Room Sessions.NL