TIP JAR - GEMSTONE ROAD

Het blijft mijn verbazing wekken, hoe Amerikaans Tip Jar bij elke nieuwe beluistering blijken te klinken. Bart De Win en Arianne Knegt zijn met deze “Gemstone Road” aan hun vierde plaat toe en behoeven, wat mij betreft, niet al te zeer meer voorgesteld te worden: ze hebben namelijk in de voorbije jaren meer dan een beetje hun naam gevestigd als de Lage Landen-versie van Emmylou en Gram en daar is niks overdreven aan.

Bart de Win schudt kennelijk haast achteloos het ene fraaie countrynummer na het andere uit de mouw, de stemmen van de beide hoofdrolspelers passen perfect bij elkaar, ze weten zich ook nu weer te omringen met een meer dan keurige schare muzikanten, Texanen én Nederlanders, ze realiseren alweer een perfecte productie en daarenboven heb ze hun nieuwe plaat verpakt in een prachtig vormgegeven klaphoesje en wordt alles nog opgefleurd met hele mooie foto’s. Maar dat is eigenlijk stilaan “gewoon” geworden bij dit duo, zodat we ons kritische oor te luisteren leggen naar de songs op zich. Er staan er precies een dozijn op de plaat: drie van het duo Bart/Arianne en negen van Bart alleen.

De club van Walt Wilkins, de Mystiqueros is opnieuw van de partij, net als de al even vertrouwde snaren van B.J. Baartmans, Harry Hendriks en Joost van Es en -enkel op “Good Love” de klarinet van Gilad Atzmon, een man die niet alleen geweldig kan musiceren, maar die ook heel lezenswaardige boeken schrijft over de Palestijnse kwestie. Zo leert u nog eens wat bij, in deze kolommen, maar we dwalen af.

Opener “Loving is Hard To Do” zet de toon voor het grootste deel van de plaat: een klagende pedal steel-gitaar, van Kim Deschamps -van Blue Rodeo, weet je nog wel?- leidt een hartverscheurend mooie song in over de liefde en de pijn, die daar soms mee gepaard gaat. Iets vrolijker gaat het er aan toe in “Like a Child”, over de onbevangenheid van de jeugd en het verlangen naar die tijd, zodra je Het Leven een paar keer ontmoet hebt. Nochtans blijft er ook nog hoop, als je wat ouder wordt. Dat is althans de boodschap van het walsje “All Over Again”, waarna de titelsong eerder de berusting weergeeft: “we live and learn…”, terwijl in “Right Here” de strijd beschreven wordt, die je soms moet voeren om bij je geliefde te komen. Best een beetje zwaarmoedig allemaal, maar O zo mooi…Gelukkig wordt het ritme een ietsje opgedreven voor het nochtans intrieste verhaal van “Rosie”, een meisje/vrouw, die te goed is voor deze wereld. Met het al vermelde “Good Love” wordt het countrypad enigszins verlaten en duiken we de blues in, met een toefje jazz op klarinet: geweldige song en een perfecte radiosingle, durf ik dan te denken. Laten we meteen “Short Nights” op de B-kant zetten en er zo’n ouderwetse 45-toerenvinylplaat van maken.

Dit allemaal gezegd zijnde, wil ik toch nog wijzen op het afsluitende paar songs, “A Song for Mary” en “So Long”, waarin het nogmaals gaat over die alle overheersende liefde en waarvan vooral die laatste je de adem afsnijdt. Tip Jar is, met deze plaat, nog een rang hoger geschoven dan wij ze hier al hadden zitten: geen mens die gelooft dat dit een Nederlandse band is en daarenboven id deze plaat beter dan pakweg 80 procent van wat ons van over de grote plas komt aanwaaien. Heerlijk werk!

(Dani Heyvaert)

 

 

Album release Tip Jar: Gemstone Road
vrijdag 15 september om 21:00
De Rozenknop Eindhoven in Eindhoven

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video