JOAKIM TINDERHOLT (AND HIS BAND) – HOLD ON

 

 “ More great roots music from Scandinavia… “

Joakim Tinderholt & his Band is een Noorse band, die in Oslo in 2005 opgericht werd. De bandleden (buiten Tinderholt zelf) zijn muzikanten van de house band van de Muddy Waters Blues Club. Na een aanloopperiode, touren in Polen en Rusland en enkele succesvolle optredens tijdens festivals (Notodden Blues Festival, Dark Season Blues Festival, Colour Blues Festival, Moulin Blues 2016, Sjock Fest. 2017) lijkt de start goed genomen te zijn.

Ondanks zijn leeftijd (hij is een “prille” twintiger) is Joakim Tinderholt een sterke R&B, blues zanger, gitarist en entertainer. Tinderholt stond al op het podium samen met Rick Holmstrom, Mitch Kashmar, Kirk Fletcher, Kid Ramos & The Mannish Boys. In 2010 en 2012 won Tinderholt een Noorse Grammy Award in de categorie Blues. De uit NY afkomstige bassist Bill Troiani (Eddie Kirkland) en “trommer” (Noors voor “drummer”)  Robert Alexander Pettersen, vormen de ritme sectie; Häkon Høye is de tweede gitarist en Kjell Magne Lauritzen de pianist van de band.

Detien jaar na hun eerste optreden in een club in Oslo, is er nu ‘Hold On’, na drie jaar (en Tinderholt met een forse baard) de opvolger van hun debuut album ‘You Gotta To Do More’ [2014]. Het is een R&B / R’n’R album met een mix van originele songs en enkele favoriete covers, die het live ook goed doen.

Er zijn duidelijke tekens dat de band flink gegroeid is. Al vanaf de opener ”Trouble Up the Road” (een nummer van Ike Turner)voel je de positieve vibes, die op de eerste original  ”Anything Is Better Than Nothing” een vervolg krijgen. ”Jungle Bo” is (zoals de korte stevige rocker ”Hold On To Me”) een compositie van Tinderholt / Troiani / Høye. Van Don "Sugarcane" Harris en Dewey Terry kozen ze ”Farmer John”, het eerste hitje uit 1959 van het Amerikaanse R&B duo Don & Dewey, dat in 1964 door de garage rock band de Premiers succesvol heruitgebracht werd. Van Bobby Sharp volgt hierna (uit 1956) het zwoele ”Sweet Baby Of Mine”. Het tempo gaat hierna omhoog met ”Number 9 Train”, een nummer van Bobbie Robinson aka Tarheel Slim, dat (ook) in 1959 voor het eerst uitgebracht werd. Niet alleen Tinderholt komt hier anno 2017 met een goed gezongen cover van dit nummer, ook Johnny Cash en Dale Hawkins deden dit al veel eerder. ”The Poor Side Of Town” is de  nummer 1 hit van Johnny Rivers (en Lou Adler) uit 1966. Het is de eerste ballade op het album. Let hier ook op de solo van Häkon Høye. In de afsluiter ”I Quit” (“what’s in a name?”)horen we voor het laatst de sax van Kasper Skullerud Værnes, die, bescheiden in de achtergrond, voor de extra rock grooves zorgt.

Joakim Tinderholt en zijn Noorse maten leveren met ‘Hold On’ een uitstekend R&B/R’n’R album af, dat de kwaliteit van de roots muziek in de Scandinavische landen nogmaals bevestigt. Joakim Tineholt His Band is een band, die het live ook hier uitstekend zal doen! 

Eric Schuurmans

 

 

Album track list:
01.”Trouble Up the Road” [I.Turner] – 02.”Anything Is Better Than Nothing” – 03.”Jungle Bo” [JT/W.Troiani/H.Høye] – 04.”Farmer John” [D.Terry/D.Harris] – 05.”What About Love” [M.Taylor] – 06.”Hold On To Me” [JT/W.Troiani/H.Høye] – 07.”Sweet Baby Of Mine” [B.Sharp] – 08.”Number 9 Train” [B.Robinson] – 09.”The Poor Side Of Town” [J.Rivers/L.Adler] – 10.”I Quit” – Music/Lyrics by J. Tinderholt and/or as [noted] ℗ 2017 – Producer: Joakim Tinderholt& His Band

Album Line-up:
Joakim Tinderholt: lead vocals, lead guitar
William “Bill” Troiani: bass, b-vocs
Häkon Høye: guitars, baritone guitar (6), b-vocs
Robert Alexander Pettersen: drums, percussion
Kjell Magne Lauritzen: piano
Additional musicians:
Kasper Skullerud Værnes: tenor & baritone sax (2,4,10)

Discography Joakim Tinderholt (and his Band):
Hold On [2017] | You Gotta Do More [2014]  

Artiest info
Website  
 

Label: Big H Records / Rhythm Bob Records

video