BERGEN BIG BAND & DAG ARNESEN - NORWEGIAN SONG IV

Misschien volgt u de Noorse jazz-scene slechts zijdelings of, godbetert, helemaal niet, maar zelfs zonder dat u het weet bent u vast al eens tegen het werk van pianist en componist Dag Arnesen aangelopen,. Mocht dit niet het geval zijn geweest, dan wil ik u bij deze graag een handje helpen. Dag Arnesen is immers in de loop der jaren uitgegroeid tot één der leidende figuren in de scene, weze het met zijn trio of als lid van de Bergen Big Band. Met het genoemde trio maakte hij de voorbije jaren de eerste drie volumes in deze “Norwegian Song”-reeks, waarop hij aan de slag ging met liederen uit de Noorse Canon, die in een jazz-jasje gestoken worden.

Nu is hij dus aan volume 4 toe en doet hij eigenlijk net hetzelfde, maar dan met de complete Big Band van Bergen, de absolute top in het genre. Als je “Noorse Canon” zegt, zeg je onvermijdelijk ook “Edvard Grieg”, dé Noorse componist bij uitstek en net als Arnesen uit Bergen afkomstig, met wiens werk dat van Arnesen al z’n hele carrière lang nauw verbonden is, al is hij net zoveel met Amerikaanse muziek bezig geweest. Die twee laten samenkomen, was het doel van deze plaat en daartoe heeft Arnesen een aantal klassiekers en klassieken bewerkt voor Big Band.

Zo komen van Grieg “Gangar”, “Våren” (Voorbije Lente”), “Arietta” en “Ved Rondane” aan bod. “Gangar” betekent letterlijk “wandeldans” uit zijn en is één van de lyrische stukken van Grieg uit zijn “Lyrische Suite”, opus 54. “Våren” is, net als “Ved Rondane” één van de 12 “Sange” of liederen, gekend als Opus 33, terwijl “Arietta” uit de Lyrische stukken komt en bekend staat als opus 12,N°1. Ik vermeld dat allemaal maar even, omdat ik zelf nogal begaan ben met het oeuvre van Grieg, waar ik niet genoeg publiciteit kan voor maken.

“Missing You”, “On Granite” en “Reminiscence 5” zijn drie eigen composities van Arnesen en dan blijven er twee traditionals over: “Mellom Bakkar Og Berg”, het nationale volkslied van de “Republiek Gulating” in het Westen van Noorwegen en “Astrid Mi Astrid” een lied uit het begin van vorige eeuw, waarvan tientallen versies bestaan.

Qua repertoirekeuze zit deze CD dus alvast gebeiteld en dat er met het aanwezige talent ook echt iets “gedaan” wordt met deze muziek, laat zich raden. Heel veel draait uiteraard om de piano van Arnesen, maar ook de blazers van de BBB krijgen bij herhaling de kans om zich in de kijker te spelen, al blijft het totaalgeluid van de Big Band toch voorop staan.

Dat levert een dik uur magistrale muziek op, die ik alleen maar als “pure reclame” voor de Noorse Jazz kan bestempelen. Deze CD schept wel één probleem: ik moet dringend achter die eerste drie volumes van de reeks aan gaan!

(Dani Heyvaert)

 

 

Artiest info
   
 

video