DR. BEKKEN - LIVE @ BAR MOSKUS

Tor Einar Bekken, alias Dr Bekken, is een Noorse pianist, die zich heel, maar dan ook héél erg bekwaamd heeft in de Amerikaanse, aan jazz en blues verwante stijlen en die daar een hedendaagse, Noorse twist aan weet te geven. Veeleer dan erover te schrijven, mag ik u enig Youtube bezoek aanbevelen, zodat u mt eigen ogen en oren kan luisteren en kijken naar de manier waarop dat in z’n werk gaat: hij speelt werkelijk alles, van Fats Waller tot Earl Hines, van Professor Longhair tot Fats Domino en van Dr. John tot Allen Toussaint.

Op deze live plaat brengt hij, ruim een uur lang, een staalkaart van wat een optreden van hem zoal inhoudt. Dat zijn eigen composities als “Red is in The House” of “Moskus Blues”, afgewisseld met werk van Hines (“Rosetta”, Domino (“Valley of Tears”), Waller (“I’ve Got a Feeling I’m Failing”) en Randy Newman (“I’ll Be Home”), helemaal solo.

Dat beluisteren, zonder het te zien, mag dan wel een hele klus lijken, maar ik kan u geruststellen: deze plaat verveelt geen seconde, ook al omdat Bekken met het publiek in interactie gaat en de nodige uitleg verschaft over het wat en het hoe van zijn spel. Zijn eigen “Monsieur Tousan” is daarvan het mooiste voorbeeld en het wordt op Youtube nog fraaier in de kijker gezet, als u “Allen Toussaint in Trondheim” als zoekopdracht ingeeft: dan krijgt u een heerlijk filmpje te zien van Toussaint en Bekken samen aan één piano. Wie ooit in New Orleans was, herkent meteen de Tipitina-sfeer en zit met een gelukzalige glimlach naar z’n computerscherm te staren. Dit is muziek, zoals je ze live wil beleven, net zoals dat het geval is met deze geweldige CD: weliswaar voor liefhebbers van oerdegelijk pianospel, maar bij uitbreiding voor elk die de jazz en de boogie woogievariant ervan genegen is.

Zei ik al dat ik dit geweldig vind? Nu dan: ik vind dit geweldig!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
   
 

video