JASON EADY – JASON EADY

De eerlijkheid gebiedt mij om met de deur in huis te vallen met de boodschap dat ik tot op heden nog nooit had gehoord van Jason Eady. Deze Amerikaanse countrymuzikant en gitarist uit Fort Worth, Texas blijkt echter al vijf albums in zijn discografie te hebben met “From Underneath The Old” als debuutplaat in 2005 en “Daylight/Dark” uit 2014 als zijn laatst uitgebrachte cd.

Het is echter zijn titelloze zesde album “Jason Eady” dat wij in de bus gedropt kregen met het verzoek er een recensie over te schrijven; iets waar we natuurlijk graag toe bereid zijn. Hij is inderdaad voornamelijk een countryzanger, maar we horen in de tien songs op deze plaat toch her en der ook elementen uit andere muziekgenres zoals folk, blues, bluegrass, rock en zelfs gospel.

Artiesten als Steve Earle, John Prine, Townes Van Zandt, Willie Nelson en Guy Clark waren zijn belangrijkste voorbeelden en inspiratiebronnen en hij koos al snel om zijn eigen carrière in hun voetsporen uit te bouwen met een genre dat men vaak als ‘Texas Country’ omschrijft. De vakpers is over het algemeen vrij lovend over het werk van Jason Eady en dat zal niet anders zijn als ze hun opinie over deze nieuwe plaat wereldkundig maken.

De in die pers gemaakte vergelijkingen tussen zijn werk en dat van Americana en country singer-songwriters als Joe Ely en Merle Haggard zijn trouwens ook meer dan gerechtvaardigd. Voor enkele nummers mocht Jason Eady ook rekenen op de hulp van gastmuzikanten: zo speelt Tammy Rogers van Nashville’s bluegrass-band ‘The SteelDrivers’ op viool bij het liedje “Rain” en countryvedette Vince Gill levert harmony vocals af bij het nummer “No Genie In This Bottle”. De geweldige pedal steelvirtuoos Lloyd Maines en Jason Eady’s op meerdere songs meezingende echtgenote Courtney Patton zijn de resterende muzikanten die aan deze plaat hebben meegewerkt.

In vergelijking met zijn vorige albums werd de instrumentatie bij de liedjes sober gehouden en gecentraliseerd rond de akoestische gitaar die Jason Eady zelf bespeelt in zijn begeleiding. Daardoor wordt de aandacht van de luisteraar toegespitst op de inhoud van de songteksten en dat is een gedeelde verdienste van Jason Eady en albumproducer Kevin Welch die zelf ook een heel succesvolle countryzanger en songschrijver en een goede vriend sinds jaren is van Jason Eady.

De muzikale hoogtepunten die wij op deze tien tracks tellende plaat konden terugvinden zijn de reeds vermelde songs “No Genie In This Bottle” en bluegrass-nummer “Rain”, naast openingstrack “Barabbas” en eerste single “Why I Left Atlanta”. Het allerbeste werd echter voor het einde bewaard met de drie laatste liedjes op de cd: het op de video te beluisteren “Waiting To Shine”, het over zijn opgroeiende dochter handelende “Not Too Loud” en over het ouder worden verhalende “40 Years”. Later zal gaan blijken dat “Jason Eady” één van de betere/beste countryalbums uit 2017 is geworden.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Thirty Tigers

video