DOUG SCHMUDE – GHOSTS OF THE MAIN DRAG

Als een muzikant een mengeling van folk-, country- en rockmuziek brengt, dan verzamelen we dit genre al gauw onder de algemene noemer ‘Americana’. De in Baton Rouge, Louisiana geboren en na vele omzwervingen door 8 verschillende Amerikaanse staten uiteindelijk in Zuid-Californië belandde singer-songwriter Doug Schmude kan als representatief voor die ‘Americana’-sound omschreven worden.

Zijn manier van verhalen vertellen en fictieve figuren centraal te plaatsen in die ‘stories’ zijn typerend voor de ‘Americana’-muziek die we ook wel kennen van artiesten als Tom Petty, Jason Isbell of bands als ‘Wilco’ en ‘Son Volt’. De debuutplaat van Doug Schmude dateert al van 2003 en was getiteld “A New Century”. Pas elf jaar later volgde er een tweede album dat “All These Avenues” heette en daarna duurde het maar drie jaar tot nu vooraleer zijn derde plaat in onze cd-speler belandde.

Voor de opname van deze plaat kreeg hij instrumentale hulp van fiddlers Kyle Nix van ‘Turnpike Troubadours’ en Jessy Greene van ‘The Jayhawks”. Ook Joe Fick van ‘Don Kelley Band’ op contrabas en Bobbo Byrnes van ‘The Fallen Stars’ op orgel en basgitaar leverden hun bijdrage aan de nummers op dit album met plezier af in de opnamestudio.

Al het snarenwerk op akoestische en elektrische gitaar, lap steelgitaar, dobro en mandoline neemt Doug Schmude zelf voor zijn rekening, net als de rol van albumproducer. Dit tien nieuwe, zelf gecomponeerde songs tellende album heet “Ghosts Of The Main Drag” en begint veelbelovend met de rockende albumtiteltrack.

De fiddlers worden daarna aan het werk gezet in de song “Small Town Eulogy” en aan het einde van dit album nog eens in het op Louisiana geïnspireerde cajun-nummer “Final Fais Do Do”. De meeste liedjes op deze derde plaat van Doug Schmude zijn uptempo songs die folk en country harmonieus in elkaar laten overvloeien. Dat is onder meer het geval bij “One Thing Left To Say”, “Why’s It Take A Funeral?”, “Wooden Nickels” en “Overpass”, tracks die eveneens met de nodige dosis humor overgoten werden.

De tussendoor gebrachte rockballad “Bailing Wire” is de spreekwoordelijke uitzondering op die regel en ook het bluesy “Hazelton Road” is een buitenbeentje op dit album. Dus, we krijgen hier voor elk wat wils. Laat dat nu net zijn wat we graag zien en horen bij de platen die we hier voor ‘Rootstime’ van een recensie mogen voorzien.

(valsam)

“The Americana-sound that the American singer-songwriter Doug Schmude brings on his new album ‘Ghosts Of The Main Drag’ is a blend of folk, rock, blues, country and Cajun songs in which his typical storytelling style is fully explored. It is this mix of music genres that make you as a listener always curious to hear what comes next and also makes you wonder why the end of this excellent record is too quickly reached.” – www.rootstime.be

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: DOUG SCHMUDE
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.


Artiest info
Website  
 

CD Baby

info: Hemifran

Label: Lost Hubcap Records