ALL THEM WITCHES – SLEEPING THROUGH THE WAR

Zanger, bassist en gitarist Charles Michael Parks Jr., gitarist-bassist Ben McLeod, toetsenist op keyboards, orgel en piano Allan Van Cleave en drummer Robby Staebler zijn de vier kernleden van de in 2012 opgerichte Amerikaanse rockgroep ‘All Them Witches’ uit Nashville, Tennessee. Hun debuutplaat “Our Mother Electricity” uit 2012 kreeg een gesmaakt vervolg via drie albums met “Lightning At The Door” uit 2013, “Dying Surfer Meets His Maker” uit 2015 en de pas uitgebrachte vierde plaat “Sleeping Through The War” die we hier van onze commentaar zullen voorzien.

Met zijn acht nummers, waarvan er vier de zes-minuten-grens probleemloos overschrijden, brengt ‘All Them Witches’ op “Sleeping Through The War” een mix van blues rock, hard rock en psychedelische rockmuziek, daarin duidelijk beïnvloed door jaren ’60- en ’70-bands als ‘Led Zeppelin’ en ‘Black Sabbath’, maar ook door ‘Mac’ Rebennack, beter gekend als bluesicoon Dr. John.

In de hedendaagse hectische wereld besloot het rockkwartet om zich ver in de woestijn af te zonderen om er deze acht tracks van het nieuwe album te gaan componeren. Nummers waarbij de inhoud van de songteksten belangrijker is gebleken dan ooit voordien op platen van ‘All Them Witches’ en waarbij het vertelde verhaal voorrang heeft gekregen op de breed uitgesponnen jamsessies die hun vorige albums sierden.

Het catchy aspect, de instrumentale ‘drive’ en de groovy riffs bij deze nummers zijn echter intact gebleven in vergelijking met hun eerdere werk. Naast de soms vrij harde gitaarklanken blijft de muziek van het orgel en/of keyboards van Allan Van Cleave de meeste tracks domineren. Die keuze kan worden toegeschreven aan de muzikale genialiteit van albumproducer Dave Cobb die eerder al platen produceerde van o.a. Sturgill Simpson en ‘Rival Sons’.

Een ander opvallend gegeven bij dit nieuwe album van ‘All Them Witches’ zijn de vrouwelijke backing vocals op de vier songs “Bulls”, “3-5-7”, “Am I Going Up?” en “Alabaster”. Daarvoor konden ze een beroep doen op Erin Rae van folkpopband ‘Erin Rae And The Meanwhiles’, alt.countryzangeres Caitlin Rose en popzangeres Tristen Gaspadarek. Ter kennismaking met één van deze nummers geven we op bijgaande video met alle plezier het nummer “3-5-7” mee.

De eerste single die uit dit nieuwe album werd getrokken is “Bruce Lee”, een stuwende rocksong die werd opgedragen aan de gelijknamige Chinees-Amerikaanse filmmaker en acteur in gevechtsfilms die in 1973 op amper 32-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van een hersentrauma. De nog niet vermelde tracks die ons ook wel konden bekoren zijn “Cowboy Kirk” dat lijkt op iets van ‘Queens Of The Stone Age’ en het bijna 10 minuten durende bluesrockepos “Internet” waarmee een einde komt aan dit imposante nieuwe rockalbum van ‘All Them Witches’, een band waarmee u tijdens de komende zomermaanden in onze contreien op enkele festivals kunt gaan kennismaken.

(valsam)

 

 12 juli 2017: Dour Festival, Dour (BE)
14 juli 2017: Dour Festival, Dour (BE)
15 juli 2017: Valkhof Festival, Nijmegen (NL)
16 juli 2017: Zwarte Cross Festival, Lichtenvoorde (NL)
28 september 2017: The Sugarfactory, Amsterdam (NL)
Artiest info
Website  
 

Label: New West Records
distr.: [PIAS]

video